Husák (TOP 09): Vláda může zabránit rušení pošt

21.07.2012 13:10

Poslanec Jan Husák chce zabránit radikálnímu rušení poštovních poboček a hodlá také znemožnit možné podvody mezi poštovními podnikateli. Předložil do Poslanecké sněmovny "malou" novelu zákona o poštovních službách. Norma umožní, aby vláda flexibilně stanovovala minimální počet poboček a zabránila omezení počtu pošt.

Husák (TOP 09): Vláda může zabránit rušení pošt
Foto: top09.cz
Popisek: Poslanec TOP 09 Jan Husák

„Podle této novely bude minimální počet poboček stanovovat vláda svým nařízením. Česká pošta tak bude přinucena hledat jiné cesty, jak se zefektivnit svůj provoz, než rušením poboček“, řekl Jan Husák. Poslanec odmítá tvrzení vedení České pošty, že ji současný zákon č. 29/2000 Sb. o poštovních službách „nutí“ k rušení až dvou třetin jejích poboček. „Je to nesmysl. V zákoně není jediné slovo o likvidaci jakékoliv pobočky. Zákon pouze požaduje po vedení České pošty, aby se chovalo jako řádný hospodář,“ říká Jan Husák a dodává: „Pošta je moloch, kterému se nechce zefektivnit svůj vlastní provoz, a tak raději místo návrhů na zlepšení straší lidi rušením poboček.“

Kompromisní návrh dohodli politici už v dubnu 2012 v Senátu. Stanovený minimální počet poboček v kombinaci s  vyhláškami Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) povede ke zpřísnění podmínek a zkvalitnění služeb. Vlastní kritéria vyhlášek ČTÚ zveřejní na konci července. Z vyhlášky bude zřejmé, ve které obci musí být pošta zřízena, minimální pracovní doba pošty a maximální vzdálenost k další nejbližší poště.

Novela má také znemožnit podvody subjektů podnikajících na poštovním trhu. Příkladem takového činu by bylo například spekulativní rozdělení jedné poštovní firmy. Formální rozdělení do několika malých firem by vedlo k tomu, že by se firmy vyhnuly platbám za vyšší náklady držitele poštovní licence, které by měl s provozováním garantovaných poštovních služeb, tzv. univerzální služby. „Případné vyšší náklady nesmí platit občan. Vyšší náklady za univerzální službu zaplatí všichni poštovní operátoři s výnosem přesahujícím tři miliony korun. Vyhneme se tak spekulativnímu rozdělování do menších firem, protože se to už nikomu nevyplatí,“ objasnil Husák.

Současný limit výše výnosů je na úrovni 10 milionů. Pokud by vyšší náklady skutečně vznikly, měly by je zaplatit státní i soukromí provozovatelé poštovních služeb. „Česká pošta i soukromníci by museli platit spravedlivě podle svého podílu na trhu. Poštovní operátoři chtějí, aby na jejich případné ztráty doplácel státní rozpočet, tedy občan. To je neakceptovatelné“, zdůrazňuje poslanec Husák. V poštovním sektoru je podle něj dostatek peněz na pokrytí případných vyšších nákladů. „Čím více budeme nutít držitele licence, aby se podílel na uhrazení vyšších nákladů, tím menší bude pravděpodobnost, že nějaké vyšší náklady vůbec vzniknou“, vysvětlil Husák důvody, proč se musí podílet i sama Česká pošta.

 Jan Husák

poslanec TOP 09, předseda Podvýboru pro elektronické komunikace a ICT průmysl

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.