Ivo Valenta: Vítězství zdravého rozumu úředníkům navzdory

25.05.2016 15:07

Velmi mile mě dnes překvapili kolegové z Poslanecké sněmovny, když naprosto nečekaně shodili pod stůl tzv. protikuřácký zákon. Je to snad první případ, kdy se byrokratům a sociálním inženýrům, jejichž snaha absolutně zregulovat vše, co se hýbe, má pod současnou vládní koalicí zelenou, postavila do cesty většina členů dolní komory Parlamentu. Zde nejde o kouření v restauracích, ani o zdraví lidí, jde především o svobodu a o to, jak dlouho si z ní necháme dál kousek po kousku ukrajovat.

Ivo Valenta: Vítězství zdravého rozumu úředníkům navzdory
Foto: Archiv IV
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Novela zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek se zdaleka netýkala jen zákazu kouření v restauracích. Obsahovala i další, snad ještě nesmyslnější restrikce, jako například regulaci cen nápojů (to zde bylo naposled v dobách nejhlubší totality), regulaci rozlévání alkoholických nápojů na různých slavnostech a koštech nebo odpovědnost hostinských za to, aby se v jejich provozovně nevyskytovali nezletilí pod vlivem alkoholu (i v případě, když jim tento alkohol neprodali oni sami). Jsem přesvědčen, že neustálé zákazy, utahování šroubů a omezování svobod je cestou do otroctví. V Senátu máme na programu každé schůze nejméně jeden takový zákon, který někomu nařizuje, jak má nakládat se svým majetkem, kdy a kde smí vykonávat jakou legální činnost, jaké nesmyslné požadavky státu musí naplňovat a vykazovat. Dnešní výsledek jednání Poslanecké sněmovny je pro mě alespoň malou nadějí, že snad ještě je šance na obrat a nastavení jiného kurzu. Kurzu, který jsme nastoupili po revoluci v roce 1989 a z kterého jsme bohužel postupem času sešli na scestí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice