Jan Hrdina (Republika): Proskripce na ministerstvech: Začaly padat první hlavy

03.02.2014 17:40

Čistky v nejvyšších patrech státní správy začaly a rozhodně hned tak neskončí. Zejména situace na ministerstvech v rukou Babišovců nenechává nikoho na pochybách, že listiny proskribovaných jsou dávno sepsány. Prvními oběťmi jsou ministerští náměstci. Kolik to nás všechny bude stát?

Jan Hrdina (Republika): Proskripce na ministerstvech: Začaly padat první hlavy
Foto: Republika
Popisek: Jan Hrdina (Republika)

Při pohledu na taktiku, kterou nová vláda uplatňuje na ministerstvech, se nemůžu ubránit hořké vzpomínce na Topolánkovu éru, kdy byli likvidováni všichni, kteří byli nové vládě jakkoliv nepohodlní, ať už z důvodu špatné politické příslušnosti, vlastního názoru či, a to především, faktu, že nepatří k nové mocenské skupině. Bez ohledu na to, kolik to bude stát, budou zlikvidováni všichni. Nemluvím přitom o nějakém odchodném náměstků, ale dopadu na fungování celého státu. Reálně nám totiž v tuto chvíli hrozí, že bude paralyzován chod ministerstev i celého státního řízení.

Samozřejmě s touto praxí nezačal expremiér Topolánek. Uvědomím-li si Babišovo postavení a úlohu, napadá mne mnohem děsivější srovnání a sice s římským diktátorem Sullou. Tento antický státník byl zvolen do vedení státu rovněž díky tomu, že si klíčové úřady i lidi koupil, podobně jako Babiš dosáhl na mety nejvyšší díky penězům. Sulla vzápětí přetavil svou moc v diktaturu, před níž se třásl celý Řím. Kdo se ocitl na seznamu proskribovaných, stal se lovnou zvěří. Naopak k majetku, moci a vlivu se dostali lidé, kteří byli blízcí a loajální Sullovi. Diktátor Sulla byl tím, kdo položil základy k tomu, aby byla staré římská republika pohřbena. Co bylo dalším stupněm? Císařství a diktatura jednoho muže. Fakt, že se císař nazýval jako princeps, tedy první mezi rovnými, nikoho neuklidní. Nenaznačuje nám aktuální vývoj na ministerstvech něco podobného?

Ano, ke změnám dochází i na ministerstvech mimo moc Babišovců, ale rozhodně ne v takové míře. Navíc i zde se pomalu zahnízďují delegáti ANO. Bude tedy líp? Pro některé určitě. Má toto být ono řízení státu jako firmy? Podobné jednání by firmu velmi pravděpodobně stálo její existenci. Stát bude mít na krku manka a dluhy. To už víme z let minulých. Kdo to zaplatí? Jistě, daňoví poplatníci, podle Babišova receptu zejména střední třída. Mimochodem, mám neodbytný pocit, že i střední třída se ocitla na seznamu proskribovaných.

Čistkami na ministerstvech to jistě nekončí. Od nejvyšší úrovně budou noví diktátoři postupovat do nižších pater státní správy. Mnoho oblíbenců a již prověřených loajalistů z Agrofertu se nepochybně těší na uprazdňující se místa po proskribovaných. Tak si připravte peněženky a doufejte, že nějste vy, nebo někdo vám blízký na Babišově seznamu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Hrdina - profil

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

7:17 Niedermayer (TOP 09): Můj "ECON" finiš za posílením evropské ekonomiky

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nové ekonomické legislativě Evropské unie