Janeček (ČSSD): Heger není car, Brno není jeho gubernie

23.01.2013 14:30

Jmenování Romana Krause do funkce ředitele nemocnice u sv. Anny bez řádného výběrového řízení odmítám jako nestandardní krok, kterým ministerstvo porušuje vlastní platnou vyhlášku o nutnosti výběrových řízení na vedoucí funkce ve zdravotnických zařízeních v působnosti ministerstva zdravotnictví.

Janeček (ČSSD): Heger není car, Brno není jeho gubernie
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

Ministr Heger pokračuje v neblahém trendu, které započal jeho předchůdce Julínek, když v březnu 2007 taktéž bez výběrového řízení dočasně jmenoval téhož Romana Krause ředitelem Fakultní nemocnice Brno. Protože dočasně jmenovaný Kraus je ředitelem fakultní nemocnice dodnes, jsou obě brněnské nemocnice v rukou jednoho člověka.

První slova nově jmenovaného ředitele o optimalizaci obou nemocnic vyvolávají obavy o osud nemocnice u sv. Anny a doufám, že nejsou potvrzením spekulací, hovořících o sloučení obou nemocnic a omezení dostupnosti a kvality poskytované zdravotnické péče v městě Brně.

Vyzývám proto ministra Hegera, aby respektoval vlastní legislativní pravidla a v nejkratším možném termínu vypsal řádné výběrové řízení na post ředitele nemocnice u sv. Anny a Fakultní nemocnice Brno. V opačném případě by jednání ministra zdravotnictví mohlo být posuzováno jako „výkon pravomoci způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu“. Připomínám, že neplnění povinnosti vyplývající z  pravomoci člena vlády jako úřední osoby je pádným důvodem pro odvolání takovéhoto ministra.

Ministr Heger měl dost času na to, aby se v personální politice začal konečně jednat transparentně. Nemá být v pozici ruského cara, který na přání našeptávačů dosazuje do čela svých gubernátorských nemocnic vlastní lidi, často s netransparentním cílem a zadáním.

Závěrem upozorňuji vedení ministerstva zdravotnictví, že na Brněnsku se nachází ještě několik zdravotnických zařízení, do jejichž čela nebyl ještě Roman Kraus jmenován ředitelem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.