Jedinák (Republika): Živnostník je také jenom člověk, milí odboráři

31.03.2014 13:36

Musím reagovat na vyjádření předsedy Asociace samostatných odborů Dufka. Jeho návrh na zavedení minimální daně pro živnostníky ve výši 1000,- Kč měsíčně je jako z jiné planety.

Jedinák (Republika): Živnostník je také jenom člověk, milí odboráři
Foto: Republika
Popisek: Bohuslav Jedinák

Nerozumím snaze neustále srovnat živnostníky do stejné pozice jako zaměstnance. Živnostník se o sebe stará neustále. Je zodpovědný sám za sebe. Musí se postarat aby měl práci.  Nemá pracovní dobu ohraničenou odpíchnutím si na vrátnici. To, že neplatí daň z příjmu  neznamená, že daně neplatí. Daň z příjmu je neustále diskutována jako zaklínadlo. Není tu jenom daň z příjmu, na kterou je stále cíleno, ale hlavně DPH a daně v podobě povinných odvodů za zaměstnance, silniční daň, daň z nemovitosti. Mimochodem nerozumím tomu, proč je daň z nemovitostí, které slouží k podnikatelské činnosti několikanásobně vyšší než sazba pro občany.  Není to nic proti zaměstnancům. Ale je nutné si uvědomit, že vzhledem k rozdílným podmínkám je nefér neustále hledat cesty jak OSVČ  a zaměstnance postavit na stejnou úroveň.

Je to stále dokola. Dokud se nezmění podmínky pro podnikání například v podobě zlevnění ceny práce a i přes předvolební sliby se nepřestane se zvyšováním daňové zátěže, tak se nic nezmění. Utahování šroubů rozhodně nevede k rozvoji podnikání - nikde na světě. Neustále se u nás mění podmínky pro téměř milion živnostníků a jejich rodiny. Intenzivně se pracuje na zavedení on-line registračních pokladen. Je nevyzpytatelné v jakém prostředí se bude podnikat za rok.

Jsem velmi zvědavý jak na návrh pana Dufka bude reagovat ministr Babiš, potažmo celá vláda. Doporučuji panu Dufkovi ať se stará o „svoje“ lidi. Byl bych po dlouhé době velice rád, kdybych z míst nejvysších zaslechl také nějakou pozitivní zprávu. Blbé nálady už mám dost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Bohuslav Jedinák

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

12:12 Kolaja (Piráti): Konec opožděných plateb, nová směrnice pomůže hlavně malým a středním podnikům

Konec problémům s opožděnými platbami. To si europoslanci slibují od nové směrnice, kterou schválili…