Jirsa (ODS): Čestně a poctivě. Doma? Na veřejnosti?

18.02.2013 12:43

Nelze než souhlasit s větou "pokud si lze představit něco horšího než proběhlou kampaň, pak situaci, která by nastala poté, co by soud volby zneplatnil".

Jirsa (ODS): Čestně a poctivě. Doma? Na veřejnosti?
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Nejenom mne však mrazí v zádech, když si uvědomím, že Nejvyšší správní soud již podobné rozhodnutí vynesl.

Nelze než souhlasit s větou "pokud si lze představit něco horšího než proběhlou kampaň, pak situaci, která by nastala poté, co by soud volby zneplatnil". Nejenom mne však mrazí v zádech, když si uvědomím, že Nejvyšší správní soud již podobné rozhodnutí vynesl.

V roce 2004 zpochybnil kandidát Antonín Zápotocký (KDU-ČSL) právoplatnost senátních voleb v Praze 11 s poukazem na nepravdivé články o své osobě, které vyšly v místním tisku. Nejvyšší správní soud potvrdil nekorektní vedení předvolebního boje a znevýhodnění kandidáta Zápotockého a prohlásil volby za neplatné.

ODS tehdy podala stížnost k Ústavnímu soudu, který sice konstatoval nečistý způsob vedení kampaně, výsledky voleb ale potvrdil.

Argumentem pro uznání platnosti voleb byl také fakt, že zákon neporušil vítěz voleb Jan Nádvorník, ale že se tak stalo objektivně, tj. bez jeho přičinění na základě článků ve dvojích obecních novinách, které nepsal Nádvorník ani členové jeho volebního štábu. Ústavní soudce Jiří Nykodým tehdy konstatoval, že Nejvyšší správní soud se měl dopustit chybného výkladu, když obecní noviny posuzoval ve stejné kategorii jako například výlepové plochy.

Předseda správního soudu Josef Baxa tehdy rozhodnutí Ústavního soudu komentoval takto:

"Volební judikatura se teprve tvoří. Bereme na vědomí, že Ústavní soud upřesnil některé pojmy. Například, že pojem čestně a poctivě je jiný v soukromí a jiný ve veřejném životě."

Nejen já tak s napětím očekávám, jak jsou po osmi letech od výše uvedených rozhodnutí pojmy upřesněny a volební judikatura dotvořena.

Senátní souboj mezi kandidáty Zápotockým a Nádvorníkem byl přeci čajovým dýchánkem proti právě proběhlé prezidentské kampani.

Ing. Tomáš Jirsa, MBA.
senátor PČR
místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
krajský zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

8:19 Hejtman Kuba: Letiště se nám v loňském roce podařilo rozhýbat a rozlétat

Cestovní kancelář Čedok přidává na zimní sezonu první destinaci z Českých Budějovic. Z jihočeského l…