John: S Láskou i bez Lásky proti korupci

17.09.2010 13:59

Bývalý elitní detektiv, nyní bojující proti korupci v čele správní rady renomované organizace Transparency International (TIC), Václav Láska, kritizuje protikorupční strategii ministerstva vnitra.

John: S Láskou i bez Lásky proti korupci

Já tuto kritiku vítám a vyzývám všechny, kdo chtějí, aby se s korupcí v této zemi zatočilo, aby se mnou a s mým týmem vedli konstruktivní diskusi nad jednotlivými opatřeními a nevypouštěli pouze mediální bubliny.

Kritika totiž přispívá k vyjasnění si problémů a pozic, a pokud je správně vedená - a to nikoliv pouze přes média, ale u jednacího stolu, může přinést výsledky.

Pan Láska měl možnost podílet se spolu se svými kolegy na tvorbě protikorupční politiky ministerstva vnitra v mém poradním sboru pro boj s korupcí. Bohužel se rozhodl demonstrativně vystoupit z tohoto sdružení profesionálů de facto ještě dříve, než začalo řádně pracovat. Jeho kroku bych rozuměl například po půl roce, kdy by práci ve sboru vyhodnotil například jako neefektivní. Ale říct, že je skupina špatná, v době, kdy se její členové sešli pouze dvakrát, tomu nerozumím.

V úterý jsme představili členy tohoto poradního sboru. Místo aby využil mou nabídku spolupráce a prosadil tak do koncepce své nápady, pan Láska těsně před tiskovou konferencí skrze média ostentativně oznámil, že TIC z poradního sboru vystupuje. Ze sboru, který zatím stihl pouze připomínkovat publikovaný protikorupční manuál a jenž se měl teprve den po tiskové konferenci zabývat diskusí nad prioritami boje proti korupci. K tomu ostatně včera došlo a připomínky tohoto sboru zapracujeme do připravované strategie vlády, kterou představíme koncem října.

Nicméně jsem rád, že se s námi nakonec Transparency International dohodla na tom, že bude některé kroky s poradním sborem a i se mnou konzultovat. Cíl těchto opatření je totiž jediný - potírat korupci v této krásné zemi, která si zaslouží první politickou vládu, jež to myslí s bojem s korupcí vážně.

Transparency International vyzvala 17. června vládu k přijetí komplexní protikorupční strategie a k jejímu důslednému naplnění. Jako místopředseda vlády musím říct, že boj s korupcí je prioritou, ba superprioritou této vlády. Mimo jiné TIC požadovala zprůhlednění veřejných zakázek, posílení kontroly a další opatření v oblasti komunální sféry.

V úterý jsem jasně řekl, kdy chceme všechny tyto požadavky splnit a jak toho docílíme. Jako první uděláme návrh změny jednacího řádu vlády, který zaručí jmenovité hlasování ministrů při rozhodování o nakládání s majetkem, veřejných zakázkách či grantech. Hlasování bude samozřejmě veřejné a stejně tak tomu bude v budoucnu také u všech měst a obcí. Občané tak budou mít kontrolu nad tím, jak jejich radní hlasovali při jednáních o veřejném majetku.

Co se týče financování politických stran, na stejné tiskové konferenci jsem prohlásil, že ministerstvo vnitra chce prosadit novelu zákona o sdružování v politických stranách, která mimo jiné zvýší transparentnost financování politických stran. To bude také prostor pro poradní sbor a také pro pana Lásku a jeho kolegy, aby se k problému vyjádřili a prosadili své názory. Také toto opatření je dle mého názoru preventivní, nikoliv represivní.

Dokonce i panem Láskou kritizované testy spolehlivosti považuji za preventivní, nikoliv represivní opatření. Obavy zkorumpovaných úředníků, že proti nim sedí policista, a nikoli běžný občan, kterého jsou někteří z nich zvyklí po roky kasírovat, totiž budou fungovat jako strašák, a tedy jako prevence.

Více:
Ministr John: Úspěšní policisté v boji s korupcí dostanou dvojnásobné odměny

##MINIPAS 1237##

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…