John (VV): Bezpečnostní výbor chce vysvětlení po ministru spravedlnosti

14.02.2012 12:11

Jako předseda sněmovního bezpečnostního výboru svolávám na žádost osmi z patnácti členů výboru mimořádné zasedání bezpečnostního výboru k tématu prověrky mimořádného dohledu Vrchního státního zastupitelství na Městském státním zastupitelství v Praze dne 6. února 2012.

John (VV): Bezpečnostní výbor chce vysvětlení po ministru spravedlnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Zasedání je svoláno na 21. února 2012 v Poslanecké sněmovně. Pozváni budou ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a pověřený vrchní státní zástupce Stanislav Mečl.

Důvodem svolání mimořádného výboru jsou množící se spekulace o protizákonném postupu Vrchního státního zastupitelství v Praze při mimořádné kontrole provedené minulý týden na Městském státním zastupitelství v Praze.

Odmítám prohlášení ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, že projednání věci poslaneckým výborem je zásahem do nezávislosti české justice. Důvodem mimořádného jednání výboru totiž není řešení konkrétních kontrolovaných případů, nýbrž posouzení zda by podobný postup státního zastupitelství, ke kterému došlo minulý týden, nemohl být v rozporu se zákonem.

Jelikož státní zastupitelství je coby orgán činný v trestním řízení součástí moci výkonné, nepovažuji postup při svolání schůze za jakkoli nestandardní. Ministr spravedlnosti nese za činnost státního zastupitelství politickou odpovědnost, podobně jako ministr vnitra nese politickou odpovědnost za činnost Policie ČR.

Současně odmítám tvrzení, že jsem Jiřího Pospíšila o pozvání pověřeného vrchního státního zástupce Stanislava Mečla neinformoval, protože sám ministr spravedlnosti je na mimořádný výbor pozván, aby se v dané věci osobně vyjádřil.

Radek John, předseda VV

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…