Klasnová: LIDEM dokazují, že o peníze jim jde až v první řadě

08.02.2013 15:37

Řeč na 51. schůzi PS PČR dne 8. 2. 2013.

Klasnová: LIDEM dokazují, že o peníze jim jde až v první řadě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Vážená paní předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, myslím si, že právě nyní by se hodilo, aby návrh z dílny Senátu na změnu jednacího řádu Poslanecké sněmovny již platil. Bylo by totiž možné, aby předkladatel ještě nyní ve třetím čtení svůj návrh mohl stáhnout ve chvíli, kdy se z jeho původního návrhu stalo něco úplně jiného a naprosto radikálně ten návrh změnil smysl. Smyslem původního návrhu, jak už tady hovořil i můj předřečník, totiž bylo zklidnění a zkvalitnění legislativního procesu, například prodloužení lhůt mezi 2. a 3. čtením, přesná definice pozměňovacího návrhu, která by zamezila přílepkům, tedy pozměňovacím návrhům, které s původní novelou nemají společné téma.

Protože ale, jak jsem zde už v úterý připomněla, se vláda přímo zavázala k úpravě legislativního procesu tak, aby zvýšila kvalitu a odpovědnost tvorby zákonů, nyní koaliční poslanci podávají takové pozměňovací návrhy k senátní novele, kterými všechno dobré likvidují, kterými ale naopak omezují sněmovní diskusi, a dokonce přímo legitimizují přeběhlictví. Hned v prvním článku prvního pozměňovacího návrhu, který vzešel přímo z ústavně právního výboru, se počet poslanců, kteří si mohou v průběhu volebního období založit poslanecký klub, snižuje z 10 na 6. Už minule jsem zde o tom hovořila a vedla se tady dlouhá diskuse. Karolína Peake ale dle svých slov se nechtěla vyjadřovat, protože výtky Věcí veřejných jsou trapné. Já bych řekla, že se spíš vyjádřit nemohla, protože výtky Věcí veřejných byly především pravdivé. Mě zvlášť zajímalo, jak by jako vicepremiérka pro boj s korupcí zdůvodnila to, že veškeré pozitivní návrhy Senátu ke zklidnění legislativního procesu, které jsou obsaženy i v protikorupční strategii, kterou má ona na starosti, za kterou přímo zodpovídá, budou vykuchány, aby se novela stala pouhým nosičem pro vznik klubu LIDEM.

Kolega Viktor Paggio zde plamenně vysvětlil, že poslanecký klub umožní členům jeho platformy LIDEM více diskutovat a že mu vůbec nejde o finanční výhody, aby krátce na to sám načetl pozměňovací návrh, který tyto finanční výhody tomuto klubu v podstatě bude znamenat. Takže dokázal, že o peníze jde až na prvním místě. Když ale zdůvodňoval svůj návrh právě potřebou diskutovat, pojďme se podívat na statistiku, jak diskutují poslanci z klubu LIDEM. Karolína Peake, šéfka LIDEM samozřejmě hovoří z titulu vicepremiérky pro boj s korupcí relativně často, i když představovala bych si, že by byla daleko sdílnější. Ovšem třeba hned místopředsedkyně LIDEM Dagmar Navrátilová promluvila za necelé tři roky ve Sněmovně pouze 11krát, stejně tak jako poslanec Radim Vysloužil. Tím ovšem dalece trumfují svého kolegu Jiřího Rusnoka, který promluvil na pouhých dvou schůzích Sněmovny, a to jen proto, aby se přihlásil ke svým pozměňovacím návrhům. Myslím, že pro takové řečníky je skutečně zapotřebí vybojovat právo diskutovat tím, že se změní jednací řád a oni dostanou vlastní poslanecký klub. A navíc, i když jej dostanou, asi si stejně moc nezařeční. To, co předložila ve svých pozměňovacích návrzích přímo předsedkyně Sněmovny paní Miroslava Němcová, je snaha o omezení diskuse ve Sněmovně, neřkuli snaha o zaříznutí veškerých sněmovních diskusí.

Časová omezení vystoupení na dvě minuty při odůvodnění návrhu na program schůze Sněmovny lze ještě pochopit. Ale určitě není odůvodnitelné přenést toto právo pouze na předsedu klubu, a dokonce omezovat na dvě minuty jeho vystoupení, tedy vystoupení osob s přednostním právem vystupovat. A zcela proti duchu parlamentarismu je i zákaz vystoupení poslanců před třetím čtením. A zde už přestává být klub pro LIDEM jen legitimizací přeběhlictví a jakýmsi uspokojivým pašalíkem, stane se z něj totiž další nástroj vlády, jak umlčovat opozici. Navíc to v případě Občanské demokratické strany považuji za více než krátkozraké vzhledem k tomu, že za rok a čtvrt nejpozději budou volby do parlamentu a ODS bude pravděpodobně v opozici, pokud jí mezitím nepohltí vnitřní spory nebo Kalousek.

Návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy je přesně tím, o čem jsem hovořila minule. Vykucháním všeho dobrého ze senátního návrhu novely jednacího řádu. Navrhuje vypustit právě těch dvanáct bodů, které by garantovaly tolik kýžené zklidnění a zkvalitnění legislativního procesu.

Jinými slovy, přijetí tohoto jednacího řádu v senátní podobě by Sněmovně pomohlo nyní i do budoucna. Přijetí senátní novely s poslaneckými pozměňovacími návrhy však pomůže hlavně této vládě v tomto volebním období.

A já prosím všechny, kdo myslí na budoucnost této Poslanecké sněmovny, aby podpořili můj návrh na zamítnutí.

Děkuji za pozornost.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě