Klasnová: Po dvaceti letech se konečně podařilo prosadit omezení imunity

20.03.2013 18:38

Klasnová dnes v senátu obhájila omezení imunity

Klasnová: Po dvaceti letech se konečně podařilo prosadit omezení imunity
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Dnes po 13. hodině odzvonilo doživotní trestněprávní imunitě poslanců, senátorů a ústavních soudců. Senát na druhý pokus přijal ústavní novelu, předloženou skupinou poslanců v čele s Kateřinou Klasnovou. “Je to významná změna a jsem ráda, že se ji podařilo po dvaceti letech a sedmnácti neúspěšných pokusech prosadit," uvedla po jednání senátu Klasnová, která změnu ústavy před senátory obhajovala.

Kateřina Klasnová získala pro omezení imunity podporu a podpisy všech předsedů poslaneckých klubů v poslanecké sněmovně a celého vedení dolní komory. “Jedině takto široká politická shoda zaručovala potřebnou ústavní většinu. Samozřejmě si ale žádala kompromisy. Osobně bych si dokázala představit ještě širší omezení imunity jen na projevy v parlamentu a jeho orgánech, ale pro tento návrh bych podporu většiny politických stran nikdy nezískala,” uvedla dnes Klasnová. “V každé demokratické zemi je určitá míra imunity zákonodárného sboru, která jej má chránit před zásahy výkonné moci.

Pouze v České republice ale byla tzv. doživotní trestněprávní imunita, kdy pokud komora nevydá svého člena k trestnímu stíhání, je trestní stíhání v dané věci vyloučeno navždy. V žádné jiné Evropské zemi ani ve Spojených státech amerických neměla takto pojatá šíře imunity obdoby,” podotkla poslankyně.

Za takto široké pojetí trestněprávní imunity byla Česká republika kritizována na mezinárodní úrovni – konkrétně např. při hodnocení České republiky Skupinou států proti korupci, která je ustavena při Radě Evropy a sdružuje 46 států. “Imunita má sloužit k ochraně zákonodárného sboru jako celku. Rozhodně se nesmí jednat o zakotvení imunity jakožto osobního privilegia stavějícího poslance a senátory do nadřazeného postavení ve srovnání s ostatními občany České republiky,” dodala Klasnová.

Klasnová také připomněla, že mezi prvním a druhým hlasováním senátu vstoupil v platnost zákon o přímé volbě prezidenta, jímž došlo k omezení imunity hlavy státu. “Paradoxně tak měl řadový poslanec vyšší míru imunity než prezident. A v neposlední řadě musím poděkovat za podporu této úpravy také předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému,” řekla poslankyně.

Sněmovna schválila předloženou úpravu již dvakrát – podruhé 13. února 2013, poprvé v únoru 2012. Loni na jaře však novela neprošla senátem vinou značné absence členů horní komory. Proto se Kateřina Klasnová rozhodla novelu předložit ve stejném znění znovu. Vždy pro ni sehnala podporu celého vedení sněmovny a šéfů poslaneckých klubů. Sama novelu poprvé předkládala z postu místopředsedkyně sněmovny. Poté, co rezignovala, protože odmítla vládní kupčení s posty, když VV opustily koalici, podepsala novelu zaručující zrušení doživotní trestněprávní imunity poslanců, senátorů a ústavních soudců jako předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…