Klasnová: ”Protikorupční” vláda zcela popírá jakoukoli snahu o boj s korupcí v Lesích ČR

25.10.2012 17:45

Projev na 47. schůzi Poslanecké sněmovny dne 25. 10. 2012

Klasnová: ”Protikorupční” vláda zcela popírá jakoukoli snahu o boj s korupcí v Lesích ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Klasnová

Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane premiére, tato vláda se nazývá protikorupční. Ale minimálně to, co se děje za vaší tiché podpory ve státním podniku Lesy České republiky, zcela popírá jakoukoli snahu o boj proti korupci. Vláda zcela ignoruje výsledky kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu ve státním podniku Lesy České republiky, jejíž výsledky jsou známy již od ledna letošního roku, tedy devět měsíců.

Co zjistil Nejvyšší kontrolní úřad při této kontrole? Velmi zjednodušeně řečeno - závažná pochybení a porušení zákona, co se týká hospodaření se státními lesy. V konečném důsledku jde o úniky v řádech stovek miliónu resp. miliard korun na zakázkách na IT, mediální služby, inzerci, právnické služby, nevýhodný rozprodej nemovitého majetku, ať už se to týká pozemků či nebytových prostor. K obrovským únikům a nevratným škodám v lesnickém odvětví dochází také současně nastaveným způsobem prodeje dřeva.

Na neprůhledné finanční toky poukazuje také to, že státní podnik Lesy České republiky je rekordmanem v zadávání zakázek firmám s neprůhlednou majetkovou strukturou. Jen za roky 2007 až 2010 získaly firmy s anonymními akciemi zakázky od Lesů za čtyři miliardy korun.

Na prorůstání organizovaného zločinu do státního podniku Lesy České republiky upozorňuje také opakovaně Bezpečnostní informační služba. Ve veřejné části zprávy BIS za loňský rok se opět objevilo toto konstatování a vy jako premiér navíc znáte i neveřejné části, ke kterým se veřejnost běžně nedostane.

Kam tyto peníze, dámy a pánové, mizí? Kritizuji tuto vládu a činím vás, pane premiére, zcela odpovědným za ignorování korupčních praktik ve státním podniku Lesy České republiky i za ignorování postupné likvidace lesnického odvětví. Letos v září zkrachoval holding LESS, před jehož insolvencí jsem varovala veřejně i osobně ministra zemědělství už koncem loňského roku. Přesto s ním Lesy České republiky smlouvu podepsaly. Krach největšího obchodního partnera Lesů České republiky může Lesům České republiky jen letos přivodit ztrátu až tři čtvrtě miliardy korun a postihne celé lesnické odvětví, protože mnohé další firmy byly na holdingu LESS závislé a dá se očekávat další lavina krachů. To je důsledek Dřevěné knihy, to je důsledek monopolizace odvětví.

Ale to, že vláda vůbec nic nečiní, není tak docela pravda. Jsem ráda, že finančně analytický útvar ministra financí odhalil nelegální toky 640 mil. korun z Lesů České republiky přes IT zakázky, které vedou, dle aspoň konstatování médií, k lobistům sociální demokracie. Mám ale důvodné podezření, že těchto podezřelých toků a jinými směry je podstatně více, ostatně závěr Nejvyššího kontrolního úřadu to potvrzuje.

Ptám se vás tedy, pane premiére, kdy se konečně bude vláda adekvátním způsobem zabývat Lesy České republiky a závěry Nejvyššího kontrolního úřadu. Děkuji. (Potlesk poslanců Věcí veřejných.)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

18:09 Farský (STAN): Ať už vědomě nebo z hlouposti pracujete proti ČR, probuďte se

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.