Kohoutová: Prověřování sporných zakázek rezortu práce a sociálních věcí musí pokračovat

17.08.2012 12:46

Ztráta rámcových smluv na poskytování licencí k produktům Microsoft z rezortu vnitra, o níž ve středu informoval server novinky.cz, právem budí znepokojení a otazníky.

Kohoutová: Prověřování sporných zakázek rezortu práce a sociálních věcí musí pokračovat
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Za prvé proto, že se tak závažné dokumenty na státním úřadě vůbec mohou ztratit, aniž by za ztrátu někdo nesl okamžitou odpovědnost. Za druhé proto, že právě tyto rámcové smlouvy jsou v posledních měsících propírány v souvislosti se spornými zakázkami na Ministerstvu práce a sociálních věcí a ocitly se pod drobnohledem antimonopolního úřadu.

Právě pod rámcovou smlouvu na poskytování licencí k produktům Microsoft schoval rezort práce a sociálních věcí zakázku na kompletně nový informační systém, ve kterém jsou dnes vypláceny sociální dávky (konkrétně prostřednictvím prováděcí smlouvy a šesti dodatků). Ministerstvo tak nasměrovalo stamiliony k firmám, které neprošly výběrovým řízením a které navíc praktické zavedení nového IT řešení nezvládly. Na nejasnosti kolem těchto kroků ministerstva jsem osobně opakovaně upozorňovala na půdě sociálního výboru poslanecké sněmovny. Uzavřené smlouvy ministr Jaromír Drábek pod veřejným tlakem zveřejnil, a proto je také možné upozornit na řadu konkrétních nedostatků, které obsahují - ministerstvo například zmíněné firmě neodsouhlasilo žádné subdodavatele, smluvní pokuta je někde místo desítek milionů korun pouhých 500 Kč a na dodavateli neleží v podstatě žádná odpovědnost, pouze předat dílo, které obvykle není dostatečně definované a budí nejasnosti nejen mezi odborníky. Smlouvy a jejich dodatky také neobsahují výpovědní lhůty, což bych u zakázky takového rozsahu očekávala.

Ministerstvo vnitra prý po zjištění ztráty příslušných dokumentů odevzdalo antimonopolnímu úřadu alespoň ověřené kopie zcizených smluv. Pokud by to nestačilo, kopie smlouvy z roku 2008 je veřejně přístupná na webových stránkách ministerstva vnitra a předpokládám, že její originály jsou uloženy také u druhé smluvní strany. Jejich momentální nedostupnost nesmí antimonopolní úřad brzdit v dalších standardních krocích, které vnesou do změti sporných smluv světlo.

V reakci na tento exces by podle mého názoru mělo ministerstvo vnitra také náležitě zrevidovat pravidla, podle kterých se na jeho půdě zachází s úředními dokumenty a smlouvami, a prověřit individuální odpovědnost jednotlivých pracovníků. Jen tak lze předejít podobným zmizením do budoucna. A spolu s tím i spekulacím, že se dokumenty ztratily záměrně.

Lenka Kohoutová
členka vedení poslaneckého klubu PČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

19:02 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Trestat bezdětné je jasná protiprávní diskriminace

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nápadu lidovců zvyšovat bezdětným platbu sociálního…