Konečná (KSČM): Jeden hřích, dva tresty? To musí skončit…

16.09.2014 11:20

Představme si situaci, kdy za volantem překročíme rychlost a dopravní policisté nám napaří mastnou pokutu. Dosud je to v pořádku. Zákony i vyhlášky se mají dodržovat. Kdyby nás ale následně poslali zpět domů s tím, že tutéž cestu máme absolvovat ještě jednou a tentokrát při dodržení správné rychlosti, už by nám to připadalo absurdní.

Konečná (KSČM): Jeden hřích, dva tresty? To musí skončit…
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

A přesně takové absurdity se dopouští Česká kancelář pojistitelů. Hned dvakrát trestá majitele aut, kteří »zapomněli« hradit povinné ručení. Platí za to nemalou pokutu, ale ještě se po nich požaduje příspěvek za celou dobu, kdy jej nehradili. Jde tedy o dvojí trest za jeden čin a pro ČKP lukrativní byznys s půlmiliardovým ziskem ročně. Právě dnes leží už v druhém čtení ve sněmovních lavicích návrh, který jsem ještě jako poslankyně českého parlamentu předložila s kolegy Karlem Šidlem a Václavem Snopkem. Ten tuto neobhajitelnou praxi zásadně omezuje.

Česká kancelář pojistitelů se samozřejmě brání, seč může. Například prohlašuje, že pokud zákon projde, zdraží se pojistné. Těm, komu argument věnuje, zřejmě považuje za hlupáky. Ve skutečnosti se totiž výše pojistného za povinné ručení bude v tomto roce zvedat i bez tohoto zákona, a to v souvislosti se změnami v novém občanském zákoníku. Také argument, že tímto zákonem dojde ke zvýšení počtu vozidel, jež jsou provozována bez povinného ručení, skřípe. Studie, která to má dokazovat, totiž není z dílny nezávislých odborníků, ale samotné České kanceláře pojistitelů. Navíc by tomu měly zamezit změny v zákoně o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, které budou platit od ledna 2015.

Skončit musí i nesmyslná praxe, kdy výzvy k placení příspěvku nepojištěného byly často adresovány i osobám, které vozidla již mnoho let nevlastnily. Nebo jej dokonce nikdy neměly. Pokud včas nezareagovaly, musely platit. Návrh zákona bude zřejmě definitivně schválen příští týden, ve sněmovně má podporu mezi poslanci napříč politickými stranami. Tedy kromě těch, jimž nevadí podivné vydělávání na dvojitém trestu za jeden hřích.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Evropského parlamentu za KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…