Koruna Česká: Oslava výročí narození Marie Walburgy hraběnky z Truchsess-Waldburg-Zeilu

26.08.2012 7:45

Pozvánka na akce v Kuníně 16.9.2012

Koruna Česká: Oslava výročí narození Marie Walburgy hraběnky z Truchsess-Waldburg-Zeilu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Varhany v kostele

Vážení přátelé,
 
přijměte, prosím, srdečné pozvání od nás k oslavám 250. narození Marie Walburgy hraběnky z Truchsess-Waldburg-Zeilu, rozené Harrach-Hohenems a 200. výročí posvěcení chrámu v Kuníně.
 
Slavnostní mše svatá se uskuteční v neděli 16. září 2012 v chrámu Povýšení svatého Kříže v Kuníně u Nového Jičína v 10.00 hodin. Mši budou celebrovat Jeho Jasnost Mons. František Václav princ Lobkowicz, O.Praem., sídelní biskup ostravsko-opavský a Jeho Milost Ph.D., ThDr., Ing. Lukáš Evžen Martrinec, OSA, opat starobrněnský. Oslavy výročí narození paní hraběnky a posvěcení kostela budou doprovázeny reprezentativní výstavou v prostorách zámku, slavností růží, jiřinek a také bohatým kulturním programem v zámku a v zámeckých zahradách.
 
Oslavy se konají pod laskavou záštitou Jeho Osvícenosti Franze Josepha hraběte Waldburg-Zeila, majitele paláce Hohenems a pravnuka císaře Františka Josefa I. Po mši svaté jste srdečně zváni na prohlídku výstavy v pokojích zámku v Kuníně.
 
Marie Walburga hraběnka z Truchsess-Waldburg-Zeilu byla posledním potomkem starobylého rodu Hohenemsů a jedna z neušlechtilejších a nejzasloužilejších žen Moravy. Jako filantropka pečovala o nemajetné a potřebné, starala se o vzdělávání a výchovu chudých a talentovaných dětí z celé Moravy. Na svém zámku v Kuníně vybudovala jedinečný vzdělávací ústav, který proslul jako místo vzájemné úcty, náboženské a národnostní tolerance, v němž se základům vzdělání dostalo budoucímu Otci národa a historiku Františku Palackému, který na léta strávená v Kuníně po celý život s vděčností vzpomínal. Chrám v Kuníně paní hraběnka vybudovala podle vzoru kostela ve Slavkově u Brna rovněž jako místo nevídané náboženské tolerance, které ve své době nemělo na Moravě obdoby.
 
Hraběnka Marie Walburga hraběnka z Truchsess-Waldburg-Zeilu se natrvalo zapsala do srdcí a myslí obyvatelů Moravy a právem ji náleží naše úcta a uznání. Oslavu výročí jejího narození a založení chrámu proto chápeme jako vzpomínku a hold výjimenčné a neopakovatelné ženě, která po celý svůj život chtěla své okolí učinit vzdělanými a šťastnými.
 
Vážení přátelé, bylo by nám velkou ctí, uvítat Vás s Vašimi přáteli mezi námi v Kuníně, abychom společně oslavili výročí naší dobré paní hraběnky a také chrámu, který nechala postavit. V případě Vaší účasti prosíme o Vaši laskavou zprávu.
 
S úctou
 
PhDr. Jaroslav Zezulčík
kastelán zámku Kunín

Dagmar Novosadová
starosta obce Kunín
 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Koruna česká

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

13:04 Mašek (ANO): Smlouvy platí asi tak, jako sliby před volbami?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hrozícím protestům lékařů.