Křeček (ČSSD): O KSČM vůbec nejde

01.12.2012 22:25

Novinových článků a všelijakých úvah, které předstíraly obavy z narůstající moci komunistů, bylo v poslední době tolik, že bychom jimi přehradili Vltavu. Zdá se mi však naprosto zřejmé, že jejich autorům povětšině (alespoň té „povětšině“, která neztratila zbytek schopnosti myslet) vůbec nešlo o nějakou obavu z návratu komunistických pořádků z padesátých let, ale jedině a pouze o to, „otřít“ se o vítěze voleb současných a predikovaného vítěze voleb příštích, totiž o ČSSD. Dokladů o správnosti tohoto závěru by se našlo několik.

Křeček (ČSSD): O KSČM vůbec nejde
Foto: David Sedlecký / wikipedia.org
Popisek: Poslanec Stanislav Křeček

Tak především v těchto komentářích zcela chyběl alespoň náznak zamyšlení se nad tím, co by si vítězná ČSSD měla vlastně s tím vítězstvím počít. Nemohla samozřejmě uzavřít povolební koalice s některou z vládních stran, neboť pak bychom se bezpochyby dočkali stejného množství úvah o zradě programu, se kterým šla tato strana do voleb, úvah, vážných pojednání i emotivních výkřiků o zradě voličů.

Pak se ovšem jiných reálných zájemců o povolební koalice v krajích na základě výsledku svobodných voleb jaksi nedostávalo… Asi, podle představ některých, měla sdělit: s vládními stranami jít nemůžeme, s komunisty nesmíme, tak jdeme od toho. Chápu, že by se to mnohým líbilo…

Zvláštní v této souvislosti jsou demonstrace studentů. Ve dnech, kdy si připomínáme události roku 1989, nezdá se mi ovšem příliš šťastné hovořit o svedených mladých lidech, kteří minulou dobu nepamatují, protože to je přesně to, co slyšeli právě v listopadových dnech tohoto roku. Spíše vystoupení těchto mladých lidí poskytuje doklad o tom, co je na tom soukromém gymnáziu v Třeboni vlastně naučili. Zřejmě jim zapomněli (?) vysvětlit, že koalice svobodně zvolených politických stran je něco jiného než moc jedné politické strany v totalitním státě, ale zejména: nejen u těchto studentů, ale i v širší společnosti zcela absentuje povědomí o tom, že žijeme ve zcela jiném ústavním pořádku, kdy ani výsledek svobodných voleb nemůže ohrozit základní náležitosti demokratického právního státu. Ani kroky a počiny vítězů svobodných voleb nejsou vyňaty z kontroly Ústavním soudem a nemohou demokratický právní stát destruovat. Destrukci právního státu může ovšem zapříčinit nikoliv činnost řádně zvolených orgánů, ale skutečnost, že jsme společností narůstajícího hněvu se všemi snadno předvídatelnými důsledky.

Mimochodem: jak tak čtu diskuse na sociálních sítích, nemyslím si, že by procento těch, kteří by chtěli pobít ty, kteří mají jiný názor, by bylo v KSČM vyšší než ve zbytku společnosti…

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…