Kužvart (SPOZ): Kůrovec a Šumavský národní park

11.08.2011 18:20

V dnešní době již nezní otázka kácet či nekácet

Kužvart (SPOZ): Kůrovec a Šumavský národní park

Problém díky chybné bezzásahové strategii posledních 8 let dorostl takových rozměrů, že jsme před volbou buď Šumava bezlesá či Šumava částečně ještě zalesněná, a postupně se zotavující z „péče" dogmatických ochránců „netknuté" přírody.

V tomto primárním hodnocení situace, v jaké jsme, je jádro dnešního sporu: ochranářské přístupy, běžné a jedině správné v lidmi nedotčená přírodě např. v Africe, kde ovlivnění přírodních procesů moderním člověkem - kácení ve velkém, užití chemikálií by tyto přirozené ekosystémy narušovalo -  jsou zcela chybné v podmínkách Šumavského národního parku.

Na Šumavě právě v oblastech dnes medializovaných střetů účastníků blokády, pohrdajících rozsudkem soudu, a zároveň vyhýbajících se jakékoli odpovědnosti za svoji likvidační roli Šumavského národního parku, jde o něco úplně jiného.

Zde totiž máme co dělat se smrkovými geneticky nevhodnými stejnověkými monokulturami vysazenými člověkem. A právě tyto porosty  jsou ideálním prostředím pro šíření kůrovce. S přirozeným prostředím různověkého smíšeného lesa to nemá nic společného.

A zde je i pádný argument pro ty rychlokvaškové ekology z korun Šumavských smrků, že za hranicemi v Bavorsku se nezasahuje proti kůrovci. Ano, ale tam se jedná o úplně jiný druh lesa, kde bezzásahovost neznamená plošné umírání lesa.

Je škoda, že díky těm, kteří podporují zkázu lesů Šumavského národního parku se i  jinde ve světe uznávaný pojem „ekologický aktivista" stává v České republice spíše nadávkou.

RNDr. Miloš Kužvart, vedoucí odborného týmu SPOZ pro životní prostředí

Související:

Ministr Chalupa: Vyjádření k NP Šumava

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Spoz.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…