Langšádlová (TOP 09): Vláda legitimitu neztratila

26.05.2012 13:26

Komentář místopředsedkyně TOP 09 Heleny Langšádlové

Langšádlová (TOP 09): Vláda legitimitu neztratila
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

V souvislosti se změnou ve složení vládní koalice zaznívají hlasy, že vláda ztratila svou legitimitu, protože někteří poslanci zvolení za Věci veřejné z této strany vystoupili. Přitom poslanci, kteří přestoupili do platformy LIDEM, nadále prosazují program, za který byli zvolení, a chtějí dodržovat koaliční smlouvu i programové prohlášení vlády.

Česká republika patří mezi státy se systémem zastupitelské demokracie. Voliči projevují svůj názor ve svobodných volbách, kde si vybírají zástupce v příslušných orgánech (parlament, krajská či obecní zastupitelstva). Připomeňme, že mandát voleného zástupce je volný, tj. jedná se o odpovědnost nikoli vůči své politické straně, ale vůči svému svědomí. Ostatně přesně toto slibují poslanci při zahájení výkonu svého mandátu.

Takové ustanovení má svou logiku. Pokud se strana zpronevěří svému volebnímu programu, či dokonce mravním principům, svědomí poslanců zůstává nadřazeno poslušnosti straně. Ze současnosti známe konkrétní příklad. Soud konstatoval porušení zákona v souvislosti s fungováním Věcí veřejných a potvrdil to, co morálka všech čestných lidí nedovoluje připustit.

Řízení politické strany pomocí obálek s úplatky znamená trestný čin. A to nemluvím o tajném nahrávání a hledání kompromitujících materiálů.

I v zemích s dlouhodobou zkušeností s fungováním zastupitelské demokracie se běžně setkáme s tím, že volený zástupce se dostane svými názory do rozporu s většinovým názorem své strany. Potom může dojít nejen k ukončení členství v dané straně, ale také k přestoupení do strany nové. V zahraničí bychom našli spoustu podobných příkladů stejně jako u nás v období první republiky. Např. Winston Churchill byl zvolen do Sněmovny lidu jako člen Konzervativní strany, v roce 1904 však přestoupil do Liberální strany, především kvůli nesouhlasu s celní politikou.

Stabilitu nové koalice považuji za větší než u té předchozí. Zde se názory nejmenšího koaličního partnera měnily ze dne na den a prakticky podle toho, jak se odsouzený Vít Bárta zrovna vyspal. Stávalo se často, že již dohodnuté dohody po několika týdnech přestávaly platit či jejich platnost byla podmiňována splněním dalších požadavků. Z tohoto pohledu se jedná spíše o posílení legitimity vlády.

Někteří lidé také soudí, že pokud stotisícový dav protestuje na náměstí proti vládě, znamená to konec její legitimity. Ta ale nevzniká křikem v ulicích, nýbrž hlasováním v demokratických volbách. V té souvislosti si musíme uvědomit, že do ulic vyšlo o něco méně než dvě procenta voličů. Legitimita nevzniká ani podporou ve výzkumech veřejného mínění, kde počet respondentů, byť pokládaný za reprezentativní, nepřesahuje zlomek promile celé populace.

Pokud chceme nadále patřit do společenství demokratických zemí, nesmíme si připustit myšlenku, že o složení volených orgánů se rozhoduje v odborových centrálách či jiných zájmových organizacích. To lze jen ve svobodných volbách.

Helena Langšádlová
místopředsedkyně TOP 09

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…