Ledl (SDS): Bez znalosti jazyků se v Evropě opravdu neobejdete

16.05.2014 16:00

Pro práci v jakékoli mezinárodní organizaci, nebo instituci je samozřejmě klíčovou otázkou znalost jazyků a schopnost komunikace. Kdo říká opak, nemá samozřejmě pravdu.

Ledl (SDS): Bez znalosti jazyků se v Evropě opravdu neobejdete
Foto: Evropská Levice
Popisek: Logo Evropské LEVICE

Já osobně jsem měl v tomto směru docela usnadněnou situaci. Zaprvé mám hudební sluch a to je u jazyků docela výhoda. No a zadruhé – často mi v životě nezbylo nic jiného, než se jazyk naučit. V Polsku to bylo jasné – když jsem si chtěl hrát s kluky ze sousedství, musel jsem umět polsky. V Tunisu byla jediná pro mě použitelná střední škola francouzské lyceum. No a to znamenalo bleskově zvládnout francouzštinu. V Budapešti jsem zase měl osm kolegů z Latinské Ameriky, ale jen Argentinec a Kubánec uměli anglicky.

Takže nezbylo, než se naučit aspoň trochu španělsky. No a bez angličtiny a ruštiny se člověk ve světě prakticky neobejde. No a tak to bylo pořád. Jazyky ale samozřejmě nestačí. Nejdůležitější je asi schopnost se domluvit. Ale to se nedá jenom prostě naučit, k tomu je potřeba také trochu talent. Tady si zrovna oprašuji francouzštinu s Pierrem Laurentem, předsedou Francouzské komunistické strany a předsedou Evropské levice v Praze na Strossmayerově náměstí.

reklama

autor: Lubomír Ledl - profil

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.