Ledl (SDS): Můj rozhovor

17.04.2014 12:43

Můj rozhovor s Právem: KANDIDÁT KSČM DO EVROPSKÉHO PARLAMENTU LUBOMÍR LEDL

Ledl (SDS): Můj rozhovor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Ledl

O co podle vás teď jde na Ukrajině? Jde hlavně o konflikt Ruska s Evropskou unií (EU) či Západem o Ukrajinu?

Myslím, že to má daleko hlubší kořeny, museli bychom se vrátit do rozpadu bipolárního světa. Do okamžiku, od kterého se prosazují pouze zájmy, které v danou chvíli reprezentuje vláda USA. Vznikl monopolární svět, v němž si Američané mohli dělat, co chtějí, a nikdo jim nesměl oponovat. Je na to krásné latinské přísloví: Co je dovoleno bohovi, není dovoleno volovi. Američané si vytvářejí pro sebe výhodné podmínky a Evropská unie v tom nehraje vůbec žádnou roli. Tím, že s Varšavskou smlouvou nezaniklo NATO a že vlastně NATO vzalo pod svá křídla EU, neznamená ona v mezinárodních vztazích skoro nic. Ať to byla Jugoslávie, Libye, Irák, vždy bylo jasné, kdo se snaží destabilizovat situaci a kdo na to doplatí. Vždy na to doplatila EU. A vždy v čele běžel někdo s vlajkou svobody a demokracie, ale pak zjistil, že jsou na ní bílé pěticípé hvězdy v modrém poli.

Tak jaké kořeny vidíte v případě Ukrajiny?

Dosud EU hrála vždy druhou roli nebo roli poskoka USA. Myslím si, že tato situace se zastavila až v říjnu loňského roku, kdy Američané chtěli použít libyjský scénář v Sýrii. Vznikla velká aféra kolem použití chemických zbraní, mimochodem dnes se ukazuje, že byly vystřeleny z území ovládaného rebely. Rusové se postavili na zadní, nejen diplomaticky, ale i vojensky. Jsou velké dohady, co vlastně udělali, ale Američané couvli. V tom okamžiku si myslím, že ukrajinská krize měla být určitým trestem pro Rusko, že zabránilo americkému řešení v Sýrii. Je šance, že pokud někteří evropští politici nebudou přilévat olej do ohně, mezinárodní stratégové si uvědomí, že je třeba hledat nový mezinárodní mechanismus. Ne tedy ten, že tu jsou americké zájmy, jimž se všichni ostatní podřizují.
 

Nemyslíte ale, že úspěch v Sýrii povzbudil ruský imperialismus? Neměli bychom se postavit proti němu, a to včetně KSČM?

O tom není pochyb, že Putin a ruská vláda hájí víc ruské zájmy než zájmy prostých Ukrajinců. Je vidět, že byli na situaci velmi dobře připraveni a tušili, co může nastat. Měla by zasednout Rada bezpečnosti OSN, nevidím důvod, proč by se neměli domluvit všichni a vyslat na Ukrajinu vojska OSN. Tedy se vrátit k tomu, co bylo opuštěno, i když v mezinárodních vztazích vždycky platilo právo silnějšího. Připadá mi, jako bychom si v Evropě neuvědomovali, že dvě světové války v minulém století odnesla a zaplatila právě Evropa. Zdá se mi, že teď si vyřizují účty Američané s Rusy na evropském kontinentu, evropskými megafony a že na to doplatí Evropa jako celek. A že celé to zaplatí Evropská unie. Připadá mi to komické a nechápu, jak uvažují evropští politici. Nechápu, že nejsou schopni hrát jakoukoli samostatnou roli.

Jenže Rusko se značně rozpíná. Po anexi Krymu se bojuje o východ Ukrajiny. Nemáte z toho strach?

Ne, z toho nějaký strach nemám. Teď je vidět, jak je monopolární svět špatný. Multipolární svět je mnohem komplikovanější, politici musejí víc pracovat. Doufám, že si teď všichni uvědomí, že je třeba si říci, jak dál. Jde i o to, jestli by se nemělo více tlačit na Čínu, aby hrála větší roli, která by odpovídala její ekonomické síle. Totéž a v daleko větší míře platí pro EU, která je ekonomickou velmocí a která stojí na principech solidarity, rovnosti. Jenže EU je jako jednotka v mezinárodních vztazích téměř bezvýznamná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lubomír Ledl - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…