Lidinský (Úsvit): 12. září je pro Evropu důležitější než to 11. pro svět. Na Sněžce poteče vodka a Turek

10.09.2016 12:30

Občas stojí za to zapátrat v historii a připomenout si klíčové okamžiky našich dějin. Chápu, že o víkendu si bude celý svět připomínat útok na newyorské WTC 11. září 2001, ale důležitější událost, alespoň pro Evropu, se odehrála o den později před 333 lety.

Lidinský (Úsvit): 12. září je pro Evropu důležitější než to 11. pro svět. Na Sněžce poteče vodka a Turek
Foto: red
Popisek: Miroslav Lidinský, předseda hnutí Úsvit - Národní koalice

Psalo se 12. září 1683, když spojená říšská, habsburská a polská vojska čítající asi 70 tisíc mužů přitáhla k Vídni ve třech proudech, aby metropoli osvobodila od obležení – ze strany přibližně 138 tisíc mužů jednotek Osmanské říše, jimž velel Kara Mustafa Paša – zahájeného o dva měsíce dříve. Kara Mustafa rozdělil armádu na dvě části, kde větší část nechal dokončit obléhání města a menší část přešla do obranných pozic. Křesťanská vojska vedl polský král Jan III. Sobieski. Na levém křídle stáli pod vedením Karla V. Lotrinského císařští opřeni o Dunaj u Leopoldsbergu. Ve středu byli Sasové pod vedením kurfiřta Jana Jiřího III., Bavoři a Švábové. Tato bitva byla jednou z klíčových událostí válek mezi křesťanskou Evropou a Osmanskou říší a jednou z nejvýznamnějších bitev 17. století.
 
Tady se krví vojáků spojenecké fronty zastavila islámská rozpínavost a dost možná díky tomuto vítězství stojí nad Evropou namísto půlměsíce kříž, i když v poslední době se výrazně kymácí v základech.
 
Úsvit-NK společně s Blokem proti islamizaci a se svými zahraničními partnery z Pevnosti Evropa uspořádaly díkuvzdání polské straně, resp. vzpomínkovou akci,  která se bude konat v neděli na vrcholu naší nejvyšší společné česko-polské hory Sněžky.
 
Společným pochodem z úpatí hory chceme upozornit na plíživou islamizaci evropského kontinentu, která se děje pod taktovkou německé kancléřky Angely Merkelové a také chceme dodat lidem hrdost a posílit národní uvědomění, protože to jediné nám v budoucnu může pomoci.  
 
Na hoře si na počest polského krále dáme všichni panáka vodky Sobieski a tureckou kávu, která se podle legendy dostala do Evropy právě při bitvě u Vídně. Pokud si chcete připomenout tento přelomový okamžik evropských dějin, přidejte se k nám v neděli ve 13:00 na vrcholu. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

13:09 Kalousek (TOP 09): Pekarová Adamová obětovala vliv ve vládě za reprezentativní funkci

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k demisi Heleny Langšádlové, ministryně pro vědu, výz…