Liška (SZ): Povyšením nepřestal být Ladislav Bátora antisemitou

21.09.2011 14:18 | Zprávy

Otevřený dopis předsedy Strany zelených Ondřeje Lišky poslankyním a poslancům TOP09.

Liška (SZ): Povyšením nepřestal být Ladislav Bátora antisemitou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Vážená paní poslankyně, vážený pane poslanče,

v minulých týdnech politická strana TOP09, jejíhož klubu jste členem nebo členkou, protestovala proti setrvání pana Ladislava Bátory na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy. Odchodem Ladislava Bátory jste dokonce podmínili pokračování vládní koaliční spolupráce. To bylo záslužné. Po dohodě vedení TOP09 s ministrem školství Josefem Dobešem, který Vás nedávno navštívil na jednání klubu, došlo k pravému opaku - Ladislav Bátora na ministerstvu nadále působí a dokonce byl povýšen.

Rád bych Vás proto požádal o vysvětlení Vašeho stanoviska. Povýšením do jedné z nejvyšších funkcí na ministerstvu školství Ladislav Bátora jistě nepřestal být antisemitou. Závažnost situace je dnes o to vyšší, že byla posvěcena koaliční dohodou, pod kterou jste svým způsobem podepsaný/podepsaná i Vy. Argument, že svým povýšením ztratil Ladislav Bátora rozhodovací pravomoci o obsahu vzdělávání, neobstojí. Nebo existuje nějaké pravidlo, které určuje, kteří zaměstnanci veřejné správy smí veřejně zastávat antisemitské názory a kteří nikoliv?

Pan Bátora, antisemita a člověk prokazatelně spojený s krajní pravicovou scénou, předními českými ultranacionalisty a popírači holokaustu, díky Vám dostal oficiální požehnání stát v nejužším týmu ministra školství jako zástupce ředitelky kabinetu ministra, kde se podílí na nastavování dlouhodobé politiky a priorit v českém školství.

To je pro budoucnost české demokracie stejně špatná zpráva, jako by zodpovídal za personální politiku ministerstva nebo zastával kterýkoliv jiný post.

Máte-li stále pochybnosti o vážnosti situace, doporučuji Vám prostudovat si knihu Rudolfa Vrby „Zkáza Slovanů", kterou Ladislav Bátora propaguje ve své publikaci „Česká revue" a kterou doporučuje jako „skvělou". Jde o děsivou ukázku vyhroceného českého antisemitismu, obsahující ty nejhorší antisemitské předsudky a bludy a zároveň rozsáhle odkazující na další protižidovskou literaturu. Tuto knihu Vám v elektronické podobě rád nechám zaslat.

Působení Ladislava Bátory na ministerstvu školství je i dnes Vaší odpovědností. Jako koaliční poslanec/poslankyně máte povinnost prorůstání pravicového extremismu a antisemitismu do nejvyššších pater české státní správy zastavit. Žádám Vás proto,
abyste iniciovali revizi koaliční dohody týkající se Ladislava Bátory a zasadili se o jeho
odvolání z jakéhokoliv postu ve státní správě.

Uvědomte si, prosím, že v sázce je příliš mnoho - ochrana lidských práv a demokratická povaha českého státu.

V úctě a naději

Ondřej Liška

Více:
Bátora jako Hitler? Havel je zneklidněn současnou politikou

##PROFIL 198##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zálom (Svobodní): Najednou se postavili do role odpůrců zelené politiky. Babiš, Vondra, Zaorálek

11:01 Zálom (Svobodní): Najednou se postavili do role odpůrců zelené politiky. Babiš, Vondra, Zaorálek

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Green Dealu.