Liška (SZ): Problémy se sociálním vylučováním nás stojí 9 mld. ročně. Máme řešení

20.09.2011 22:03

Strana zelených předložila komplexní návrh, jak řešit situaci v českých "ghettech".

Liška (SZ): Problémy se sociálním vylučováním nás stojí 9 mld. ročně. Máme řešení
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení přícházejí s uceleným návrhem, jak řešit problém sociálního vyloučení nejen na Šluknovsku, ale systémově a ve vztahu ke všem občanům ohroženým chudobou (viz níže v těle emailu nebo v příloze)

„Český stát vynakládá naprostou většinu peněz na sanování negativních důsledků současného stavu namísto cílené a masivní prevence problémů spojených se sociálním vyloučením. Přichází tak minimálně o 9 miliard korun ročně. Strana zelených proto předkládá pět ucelených opatření, které povedou k dlouhodobému řešení sociálního vyloučení nejen na Šluknovsku, ale na území celé České republiky. Naše návrhy sahají od bydlení až po aktivní politiku zaměstnanosti, na niž vláda de facto rezignovala," uvádí předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Klára Laurenčíková, expertka Strany zelených na sociální politiku k tomu dodává: „Efektivní cesta k řešení sociálního vyloučení nevede skrze samotnou represi, ale především prostřednictvím šance na kvalitní vzdělání a včasnou sociální pomoc."

„Vláda svými reformami vytváří z územních periferií periferie sociální a opakuje tak chyby prvorepublikových vlád v politice k občanům německé národnosti. Nástupu Henleinovců či Vandasovců lze čelit jedině pozorností pro problémy všech místních bez ohledu na národnost jako tehdy či barvu kůže jako dnes," konstatuje Matěj Stropnický, člen Předsednictva Strany zelených.

„Bezpečnost pro všechny je součástí kvality života. Obce mají klíč k nastavení zodpovědné sociální politiky, avšak stát dnes není pro obce ani neziskové organizace spolehlivou oporou. Proto by vláda měla posílit roli Agentury pro sociální začleňování, která je už dnes pro aktivní obce cenným partnerem. Takový krok by přinesl rychlejší a dlouhodobější zlepšení kritické situace, a to nejen u nás na Šluknovsku," dodává Miroslav Řebíček, zastupitel v Krásné Lípě (Šluknovský výběžek) za Stranu zelených


ZELENÁ CESTA Z GHETTA

Studie světové banky (2010) vyčíslila, že jen neřešení situace sociálního vyloučení Romů stojí Českou republiku každoročně 367 mil. EUR (cca 9 miliard korun). Ti tvoří 70% z celkového počtu občanů v situaci sociálního vyloučení, v níž se dle studie Gabal-MPSV (2006) nachází celkově přibližně 80 tisíc obyvatel. V sociálně vyloučených lokalitách se míra nezaměstnanosti pohybuje v rozmezí 70-100 % (MPSV 2006). Více než jedna třetina dětí žijících v sociálně vyloučeném prostředí nenavštěvuje základní školu hlavního vzdělávacího proudu a je vzdělávána v bývalých zvláštních školách (Ústav pro informace ve vzdělávání 2009). Státní politika ČR vynakládá naprostou většinu finančních prostředků na sanování negativních důsledků současného stavu oproti cílené a masivní prevenci eskalování problémů spojených se sociálním vyloučením.

STRANA ZELENÝCH navrhuje pět okruhů komplexních a koordinovaných opatření, která povedou k systémovým změnám a především dlouhodobému řešení sociálního vyloučení nejen na Šluknovsku, ale na území celé České republiky.

1. VZDĚLÁVÁNÍ

  • Realizace kroků vedoucích k okamžitému zastavení dalšího umísťování dětí se sociálním znevýhodněním do bývalých zvláštních škol.
  • Vytvoření systému včasné péče pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí s cílem posílit jejich včasný všestranný rozvoj a realizovat předškolní přípravu.
  • Provázání systému financování škol s nástroji podpory vzdělávání znevýhodněných dětí - zajištění služeb asistentů pedagoga, doučování, vytváření nízkoprahových školních klubů.
  • Systémové využívání nástrojů prevence předčasného ukončování školní docházky a zkvalitnění profesní přípravy.
  • Zavedení plošné výuky finanční gramotnosti.

2. SOCIÁLNÍ SLUŽBY

  • Zajištění plné dostupnosti celého spektra sociálních služeb potřebným skupinám obyvatel - zejm. terénních sociálních programů a sociálně aktivizačních služeb.
  • Nastavení odpovědného a udržitelného modelu financování sociálních služeb.
  • Posílení ochrany rodin a dětí žijících v prostředí chudoby - prevence umísťování dětí do ústavní péče.
  • Vytváření týmů multioborové spolupráce - zajištění spolupráce úřadů, škol a neziskových organizací.

3. BYDLENÍ

  • Zajištění nabídky variantních forem sociálního bydlení - zvýšení jeho dostupnosti.
  • Finanční podpora vytváření programů tréninkového a garantovaného bydlení.
  • Přijetí zákona o sociálním bydlení - vymezení odpovědnosti a pravidel jeho poskytování.

4. ZAMĚSTNANOST

  • Návrat k aktivní politice zaměstnanosti a důsledná realizace ejích nástrojů.
  • Obnovení systémové podpory veřejně prospěšných prací po celém území ČR umožňujích obcím zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnané.
  • Zefektivnění rekvalifikačních kurzů ve vazbě na lokální potřeby pracovního trhu.
  • Cílené využívání nástrojů sociální ekonomiky.
  • Zapojování dlouhodobě nezaměstnaných při realizaci místních veřejných zakázek.

5. BEZPEČNOST

  • Zintenzivnění spolupráce subjektů zodpovědných za bezpečnost na úrovni obcí a měst - zlepšení součinnosti a sdílení potřebných informací.
  • Specializace zástupců policie na specifika kriminality spojené s fenoménem chudoby - lichva, krádeže, prodej drog, kuplířství.
  • Posílení právního povědomí obyvatel sociálně vyloučených lokalit.
  • Zefektivnění a standardizace vyplácení sociálních dávek - zamezení jejich zneužívání lichváři a majiteli realit.
  • Posílení ochrany a bezpečí v prostředí měst a obcí všech místních obyvatel - důsledná realizace celého komplexu preventivních programů a opatření (přirozená přítomnost policie v ulicích, volnočasové programy pro děti a mládež, konstruktivní komunikace úřadů s veřejností).

Strana zelených zároveň apeluje na Vládu ČR, aby zesílila personální a organizační podporu Agentury pro sociální začleňování, která realizuje příklady dobrých integračních politik na území desítek českých měst a obcí a legislativně ukotvila koordinační roli Agentury v oblasti realizace jí vypracované Strategie boje proti sociálnímu vyloučení.

Dále čtěte:
Nečas na útěku, vyhnul se lidem. Tak to prý bylo na Šluknovsku
Přidejte Šluknovsku 500 milionů, stačí nesnižovat daně, radí Sobotka

##PROFIL 198##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

23:08 Nejedlová (Zelení): Sociálně ekonomický status rodiny se stává rozhodujícím pro úspěch dětí

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k úspěšnosti dětí při přijímacích zkouškách na stře…