MD: Noční bourání mostu na D1 se obešlo bez komplikací v dopravě

09.06.2013 13:02

První úplná uzavírka dálnice D1 při snášení mostu u Větrného Jeníkova na 107 km se obešla bez komplikací v dopravě.

MD: Noční bourání mostu na D1 se obešlo bez komplikací v dopravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbyněk Stanjura

Most byl zbourán během noci ze soboty 8. června na neděli 9. června. Vzhledem ke snaze omezit dopad modernizace D1 na řidiče a časové úspoře v plánu stavebních prací chce ministerstvo dopravy obdobný postup využít i v dalších úsecích.

Řidiči během noční uzavírky D1 využívali objízdnou trasu (Humpolec-Havlíčkův Brod-Jihlava). Most byl za pomoci dvou bagrů s hydraulickými nůžkami a dvou bagrů s kladivem snesen krátce po 1 hodině ranní. Následně pak stavební firma odklízela bouraný materiál tak, aby mohla být dálnice co nejrychleji zprovozněna. Řidiči mohli po dálnici znovu jezdit od 09:20.

Noční variantu úplné uzavírky dálnice zvolilo ministerstvo dopravy, zhotovitel a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto, aby řidiči byli omezením zatíženi co nejméně a pouze na nezbytně nutnou dobu. V harmonogramu modernizace D1 se noční demolicí mostu ušetřilo zhruba 14 dní a statisíce korun. Vzhledem k časové a finanční úspoře chce ministerstvo dopravy a ŘSD obdobný postup využít i na dalším modernizovaném úseku mezi Lhotkou a Velkou Bíteší, kde by během jedné noci mohly být sneseny dokonce tři mosty.

Ke zprůjezdění dálnice mělo podle původního plánu zhotovitele dojít v neděli v 8:00, práce nakonec měly asi hodinu a půl zpoždění. Přesto však nenastaly žádné výrazné dopravní komplikace. Díky vhodně zvolenému termínu - most se snášel o víkendu a v nočních hodinách - byl provoz minimální. Ministerstvo dopravy si nicméně od sdružení CPI pro D1, které je zhotovitelem modernizace na úseku 14 (Větrný Jeníkov - Jihlava), nechá předložit důvody, proč došlo k odchýlení od původně schváleného harmonogramu. Tyto důvody MD společně s ŘSD zanalyzuje a pro další bourání mostů udělá opatření, která by tomu měla zabránit.

Kvůli pokračování stavebních prací a uklízení dálnice po bourání mostu pokračuje v úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou dopravní omezení. Vzhledem k očekávané větší intenzitě provozu ve směru na Prahu je doprava v daném úseku v režimu  2 pruhy na Prahu a 1 pruh na Brno.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo dopravy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…