MZV: Spolupráce OECD s parlamenty a jak ji zlepšit

02.08.2011 12:20

Parlamentní síť OECD bude strategicky zapojovat Centra OECD v zahraničí jako prostředníka ve spolupráci s vládami, a bude také úzce spolupracovat s národními misemi.

MZV: Spolupráce OECD s parlamenty a jak ji zlepšit

Spolupráce parlamentů s OECD není novinkou. Probíhá na základě informačních kanálů, které existují již mnoho let, během nichž se adaptovaly, a i nyní poskytují základ pro vzájemné vztahy. Před nedávnem však přišel generální tajemník OECD Angel Gurría s návrhem vytvořit „Parlamentní síť OECD" (OECD Parliamentary Network) za účelem zvýšení efektivity informačních toků mezi členy parlamentů a OECD.

Připomeňme nejprve, že hlavní institucionální vztah existuje s Parlamentním shromážděním Rady Evropy. To v roce 1991 poupravilo svá vnitřní pravidla a procedury, aby umožnilo plnou účast zemím OECD, které nebyly členy Rady Evropy. Shromáždění poskytlo parlamentům členských zemí OECD prostor pro každoroční debaty o aktivitách OECD ve Štrasburku. OECD také od roku 1976 každoročně navštěvuje hospodářská a bezpečnostní komise Parlamentního shromáždění NATO pro krátkou poradu v Sekretariátu OECD. V roce 2003 spustila OECD Seminář na vysoké úrovni pro členy parlamentu, aby mezi ně rozšířila povědomí o své práci a zároveň aby získala jejich pohled na své hospodářsko-politické analýzy. Seminář se koná dvakrát ročně v Paříži, obvykle společně s Parlamentním shromážděním NATO a Parlamentním shromážděním Rady Evropy.

Letošní padesáté výročí OECD - ČR je členem od r. 1995 - je příležitostí zrevidovat a posílit vztahy s klíčovými partnerskými stranami, ke kterým jistě patří právě parlamenty. V návaznosti na současné metody spolupráce existuje prostor pro zlepšení současné výměny informací, nápadů a zpětných vazeb formou obousměrné komunikace a skutečného dialogu. Proto se generální tajemník rozhodl vytvořit „Parlamentní síť OECD" jako nový nástroj k napomáhání diskuse a vylepšení efektivity informačních toků mezi parlamenty a OECD. Síť by měla lépe informovat členy parlamentu o práci OECD, pomáhat vyhodnocovat, které informace jsou důležité a kdy, identifikovat oblasti zapojení a problematiku k diskusi na parlamentních seminářích. OECD by na druhé straně byla lépe informována o konkrétních zájmech parlamentů a o politických otázkách souvisejících s prací OECD.

Parlamentní síť OECD bude strategicky zapojovat Centra OECD v zahraničí jako prostředníka ve spolupráci s vládami, a bude také úzce spolupracovat s národními misemi. Mezi některé konkrétní návrhy patří zavedení adresáře pro včasné aktualizace o vývoji v OECD, lepší internetové stránky pro sdílení informací, Parlamentní semináře na vysoké úrovni, národní aktivity v kooperaci s Centry OECD, parlamentní návštěvy do sídla OECD v Paříži, rozšíření sítě parlamentních knihoven s přístupem do internetové knihovny, průzkum možností virtuálních seminářů a další.

OECD mimo jiné nabízí identifikaci nejlepší praxe v oblasti hospodářské i sociální politiky či institucionálních opatření, např. jak najít prorůstové momenty v rámci nutné konsolidace veřejných financí, nebo jakými kroky pomoci snížit nezaměstnanost. Další oblastí, kde OECD může poskytnout svou cennou expertízu, je rovněž debata o regulaci (či neregulaci) lobbingu, potírání korupce, nebo stárnutí obyvatelstva a s tím spojené reformy zdravotních a penzijních systémů.

Veškeré informace lze získat jak z internetu na http://www.oecd.org/, případně z interních zdrojů OECD prostřednictvím SM OECD Paříž.

(Pozn. S interními dokumenty OECD pracují již dnes kromě diplomatů SM ČR při OECD v Paříži mnozí další úředníci státní správy na různých ministerstvech v Praze, která informace z OECD již hojně využívají. V tomto kontextu je třeba také zmínit, že SM OECD spoluorganizuje školení na používání informačního systému OLIS, On-line Information Services, které proběhne v říjnu v Praze a bude samozřejmě otevřeno i parlamentářům). 

Pro Českou republiku je důležité, aby dokázala co nejvíce využít možností, které plynou z členství v OECD i pro práci poslanců a senátorů. Parlamentní síť OECD je další z užitečných nástrojů, které organizace nabízí ke zlepšení vzájemného dialogu a spolupráce. Parlament České republiky již nominoval konkrétní kontaktní osoby pro komunikaci v rámci této sítě, čímž učinil důležitý krok vstříc této nové iniciativě. Je na našich poslancích a senátorech jak dokáží aktivně využívat statistických, analytických, komparativních a dalších poznatků expertů OECD pro svoji odpovědnou práci. Stálá mise ČR při OECD v Paříži je v tomto směru připravena jim všestranně napomáhat a těší se na posílenou spolupráci.

Stálá mise ČR při OECD v Paříži

Kontaktní osoby pro komunikaci v rámce Parlamentní sítě OECD:

Poslanecká sněmovna:
Jindřiška Syllová
Ředitelka parlamentního institutu
Kancelář poslanecké sněmovny
E-mail: syllova@psp.cz
Senát:
František Jakub
Vedoucí Kanceláře Senátu
E-mail: jakubf@senat.cz
Jiří Kautský
Oddělení pro Evropskou unii
E-mail: kautskyj@senat.cz
Stálá mise ČR při OECD v Paříži:
E-mail: oecd.paris@embassy.mzv.cz
Web: www.mzv.cz/paris.oecd

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo zahraničních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…