Mach (Svobodní): Jak má znít otázka v referendu o euru

13.11.2011 16:12

Referendum je drahá záležitost. Dosud se u nás konalo referendum jen o vstupu do EU. Ani k Lisabonské smlouvě politici, včetně Petra Nečase, nedovolili referendum. Co tedy najednou vede Petra Nečase k prohlášení, že o zavedení eura mají Češi rozhodnout v referendu?

Mach (Svobodní): Jak má znít otázka v referendu o euru

Podezřívám Petra Nečase, že jeho volání po referendu je pokrytecké.

Přesto bych si mu dovolil poradit pár návrhů na konkrétní znění referendové otázky. Petr Nečas zajisté ví, že ke vstupu do eurozóny jsme se zavázali v referendu o vstupu do EU a podle platné smlouvy o zavedení eura v ČR rozhodne Rada EU. O čem tedy máme v referendu rozhodnout?

Jednou možností je tato otázka: "Souhlasíte s tím, aby vláda poprosila EU, aby nerozhodla o zavedení eura v ČR?" Každý ale uzná, že takové referendum by bylo vyhazováním peněz.

Druhá možnost je, že by ČR odstoupila od smlouvy, kterou jsme se zavázali přijmout euro. Tou smlouvou je ale Smlouva o přistoupení k EU a Lisabonská smlouva: "Souhlasíte s tím, aby ČR vystoupila z EU, aby nemusela zavést euro?" Tak to ale asi Petr Nečas nemyslel.

Petr Nečas na kongresu ODS řekl: "Unie [se] mění z měnové unie ...na unii dluhovou a transferovou... ...Byl vytvořen Evropský stabilizační mechanismus, který povede k tomu, že státy musí složit, v případě ČR se bude jednat o desítky miliard korun, v případě záruk dokonce o stovky miliard korun, v případě členství v eurozóně." (o ESM zde)

Nečas ale řekl jen půl pravdy: Není to tak, že se EU jaksi sama od sebe mění na dluhovou unii. On sám ji mění. Byl to totiž Petr Nečas, kdo spolu s ostatními premiéry rozhodl 25. března tohoto roku, že změní Smlouvu o fungování EU tak, aby mohli zřídit Evropský stabilizační mechanismus, na nějž se budou muset státy eurozóny po roce 2013 skládat závratnými částkami. V případě ČR má jít o 250 miliard korun.

Toto rozhodnutí Nečas předložil ke schválení našemu parlamentu, který o něm má hlasovat v nejbližší době. Pokud se k něčemu má konat referendum, je to právě tato změna Smlouvy o fungování EU, která má umožnit vytvoření Evropského záchranného mechanismu. Když dluhový mechanismus lidé odmítnou, zůstane eurozóna po právní stránce tím, čím byla, když jsme se ke vstupu do ní zavázali.

Možná Petr Nečas chtěl jen vyjít vstříc kancléřce Merkelové, tak pro ni změnu smlouvy schválil, a teď se mu to rozleželo v hlavě a uvědomil si, jak to bude pro naši zemi drahé, tak dostal nápad s referendem o vstupu do eurozóny.

Pak by ale otázka měla znít: "Souhlasíte, aby vláda v Bruselu sjednala trvalou smluvní výjimku, abychom nemuseli povinně zavést euro?" Udělejme toto referendum. Hned. Až pak, až to vláda sjedná, ať parlament hlasuje o změně Smlouvy o fungování EU, o té změně, kterou sjednal Petr Nečas a která má eurozónu přeměnit z měnové v dluhovou unii.

Petr Mach je předseda Strany svobodných občanů

(Vyšlo jako polemika s Jiřím Pehem v Literárních novinách)

Dále čtěte:
Podpoříme vše nezbytné ke stabilizaci eurozóny, říká Nečas
František Matějka: Merkelové a Sarkozymu nevěří ani občané vlastních států
Mach (Svobodní): Vítáme odložení projednávání změny Smlouvy o fungování EU

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.