Mach (Svobodní): Vyhrál jsem sázku o 24 miliard

03.01.2012 16:50

V tisku vyšel inzerát bývalého náměstka ministra životního prostředí, v němž dává Petrovi Machovi za pravdu pokud jde o náklady na obnovitelné zdroje energie.

Mach (Svobodní): Vyhrál jsem sázku o 24 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

V Literárních novinách vyšel na konci roku inzerát tohoto znění:

„V roce 2007 jsem uzavřel sázku s panem Petrem Machem, který tvrdil, že náklady na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů budou činit přibližně 24 mld Kč v cenách roku 2007. Já tvrdil, že to bude přibližně 4 miliardy Kč. Protože skutečná hodnota za rok 2010 je blíže odhadu pana Macha, konstatuji, že jeho odhad byl lepší a že politika EU zaměřená na změnu klimatu je docela drahá. Martin Kloz“

Ing. Martin Kloz, CSc. byl v roce 2007 náměstek ministra životního prostředí. Inzerát byl plněním sázky, která byla uzavřená na veřejném semináři v prosinci 2007. Protože prohrál, musel tento text na své náklady uveřejnit. Celé znění sázky je k dispozici zde. Garantem sázky byl moderátor semináře, nynější stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.

Podle sdělení Energetického regulačního úřadu dosáhla v roce 2010 výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů 5887 GWh. Podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé tuzemské spotřebě elektřiny v celkové výši 70 960 GWh dosáhl 8,30 %. Dopad podpory obnovitelných zdrojů elektřiny úřad odhal na 679 Kč za megawatthodinu, tedy celkem na 48 miliard.

Prohráli jsme všichni

Sázku s představitelem ministerstva životního prostředí jsem vyhrál. Neprohrál ale jen náměstek, který tvrdil, že podpora větrných a solárních elektráren nás nebude skoro nic stát. Prohráli všichni občané České republiky, kteří platí drahé faktury za elektřinu.

Nečasova vláda se rozhodla příští rok část nákladu (12 miliard) hradit ze státního rozpočtu (tj. z jiných daní a na dluh), takže „příspěvek OZE“ na fakturách za elektřinu bude „jen“ 419,22 Kč za MWh. Spotřebitelé na fakturách za elektřinu zaplatí tedy příplatek na OZE „jen“ 30 miliard.

Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů, který současný režim podpory odstartoval, v minulém volebním období podpořili v Poslanecké sněmovně např. Miroslav Kalousek, Vlasta Parkanová, Cyril Svoboda, Vojtěch Filip, Michal Hašek, Stanislav Křeček. V Senátu pro zákon hlasovali např. Bedřich Moldán, Tomáš Julínek, Petr Pithart, Karel Schwarzenberg.

Vládnoucí politici se nepoučili.

Vláda premiéra Petra Nečase schválila 11. srpna 2010 „Akční plán České republiky pro energii z obnovitelných zdrojů“, podle kterého chce do roku 2020 zvýšit podíl „obnovitelných zdrojů“ o dvě třetiny – na 13,5 %. Takže se těšme na další solární panely a zejména na bioplynové stanice. Na ty se těší zejména pan Andrej Babiš.

Mohl bych tedy s někým uzavřít další sázku o tom, kolik budeme doplácet na „obnovitelné zdroje“ v roce 2020 nebo kolik nás to celé bude stát do roku 2020. Raději bych, aby voliči zvolili co nejdříve politické strany, které toto šílenství chtějí ukončit.

Petr Mach je předseda Svobodných

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

17:04 Hřib (Piráti): Začínáme stavět tramvajovou trať na Václavském náměstí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k tramvaji na Václavském náměstí.