Mach (Svobodní): Zrušme prohibici a snižme daně

20.09.2012 13:40

Můžeme cítit lítost nad zmařenými životy lidí, kteří se otrávili metylalkoholem v dobré víře, že pijí ethanol. Tato lítost ale v žádném případě neospravedlňuje zákaz prodeje veškerého alkoholu. Vláda a ministr Heger podle mého jednali zbrkle, když zcela zakázali prodej alkoholu.

Mach (Svobodní): Zrušme prohibici a snižme daně
Foto: Svobodni.cz
Popisek: Předseda Svobodných Petr Mach

Když se někde najde salmonela v jogurtu nebo nebezpečná řidítka na dětském kole, stahuje se z prodeje vždy konkrétní výrobek, u jehož exemplářů se problém vyskytl. Nezakazuje se rovnou prodej všech jogurtů a všech kol. Prohibice je řešením jen zdánlivým.

Budu argumentovat, proč je prohibice škodlivá, místo aby pomohla problém řešit, a navrhnu opatření, která by měla pomoci.

Proč prohibice víc škodí, než pomáhá

Prohibice je špatná z několika důvodů:

1) Prohibice ohrožuje další lidské životy. Zakázat lze legální prodej, o to větší ale bude ilegální prodej. Lidé si budou častěji pálit alkohol sami a zvětší se černý trh, kde může být častější výskyt chybně míchaného nebo špatně páleného alkoholu než u zavedených značek.

2) Prohibice zvyšuje kriminalitu. Negativním projevem každého černého trhu je nárůst specifické kriminality. U ilegálních obchodních vztahů nelze k vymáhání závazků a pohledávek využívat žaloby, soudy a exekuce a tak se tam častěji využívají nehezké způsoby vymáhání, jako mučení, únosy a vraždy. Prohibice dá vzniknout spíš Al Caponům než Janům Becherům.

3) Prohibice omezuje spotřebitele, kterým je bráněno kupovat si solidní alkohol. Vláda vylila s vaničkou 20 lahví methanolu i dítě a brání milionům lidí vybrat si pití, které jim chutná a pro které se dokážou odpovědně rozhodnout.

4) Prohibice ničí podnikatele. Podnikatelé, kteří nakoupili alkohol pro svůj obchod a zaplatili spotřební daň, nesmějí své zboží prodat. Vláda jim snižuje jejich příjmy a některé může zcela připravit o živnost.

5) Prohibice omezuje příjmy státního rozpočtu. Pašovaný, doma dělaný a ze zahraničí individuálně dovážený alkohol znamená nulový příjem spotřební daně do státní kasy. Vláda se o to více zadluží nebo nám zvýší jiné daně.

Jaká je příčina a jaké je řešení, když ne prohibice?

Špatný alkohol nepocházel od legálních výrobců, ale od podvodníků. Každá firma se snaží budovat svoji značku garantující kvalitu a chuť. Pokud někdo nějakou tekutinu vydává za nápoj určité značky, páchá podvod stejně, jako když se někdo vydává za jinou osobu. Je selháním policie, že podvody nedokáže odhalovat a stíhat.

Proč se většinou falšují cigarety a levný alkohol? Protože na ně stát uvaluje obrovské spotřební daně. Daně by nikdy neměly být tak vysoké, aby motivovaly k masovým daňovým únikům. Černý trh s alkoholem a cigaretami se rozmohl zejména po vstupu do EU, kdy jsme museli zvednout spotřební daně na úroveň, která je možná dobrá pro Německo, ale zcela nevhodná pro Českou republiku, kde jsou průměrné platy poloviční a potenciální zisk podvodníků relativně velký.

Poznání těchto dvou příčin by mělo vést k rozumnému řešení.

1) Zrušme prohibici a vláda nechť stáhne z prodeje jen ty alkoholické výrobky, u kterých se vyskytl jedovatý metylalkohol. Obchodníci nechť vrátí na pulty ty lahve, u kterých se žádný metylalkohol nevyskytl. (*psáno P.S.: Svobodní navrhují, aby stát nabídl obchodníkům odkup kolkovaných lahví za cenu spotřební daně. Vlastníci levného alkoholu s nejasným původem by tak měli motivaci alkohol skutečně stáhnout z místo aby se jej pokoutně snažili dál prodávat. Stát by vrátil spotřební daň z alkoholu, který nebude spotřebován, a když by byla prohibice brzy ukončena, dovybral by chybějící daň z nového alkoholu - více viz prohlášení Svobodní odmítají prohibici a navrhují řešení)

2) Bylo by fajn mít efektivní policii, která by dokázala odhalovat podvodníky, to je ale asi zatím zbožným přáním. Dokud se stát bude míchat do oblastí, které náleží svobodnému konání lidí, jako je dotování motocyklových závodů, stavebního spoření  či natáčení pražských scén filmů pana Cruise a šetřit na kriminální policii, budeme mít policii pokulhávající míle za zločinem.  

3) Stát by měl snížit spotřební daň z alkoholu. Nynější sazby daně z lihu jsou za „Lafferovým bodem“ – stát při nich vybírá menší výnos, než jaký vybíral před jejich zvýšením v roce 2009. Když Jan Fischer, loutkový premiér držený ODS a sociální demokracií předkládal novelu Zákona o spotřebních daních, předpokládal, že zvýšení spotřební daně z lihu z 26 500 na 28 500 Kč za hektolitr etanolu vynese státnímu rozpočtu půl miliardy navíc. Stal se přesný opak a v letech 2010 i 2011 stát vybral vždy o více než miliardu méně. Spotřební daň na litrové lahvi 40% alkoholu se návrhem Fischerovy vlády zvýšila ze 106 korun na 114 korun, o 7,5 %. Pro nesmyslné zvýšení spotřební daně tehdy v roce 2009 hlasovalisamozřejmě všichni ti Nečasové, Paroubkové, Sobotkové a Kalouskové, kteří drželi Fischerovu vládu u moci.  Další zvýšení a tedy otevření prostoru pro podvody vytvořila Nečasova vláda zvýšením DPH, která se navzdory svému názvu uvaluje nejen na hodnotu přidanou výrobcem, ale i na spotřební daň uvalenou státem.  Snížení spotřební daně minimálně před rok 2010 by mělo být prvním krokem.

Čekejme spíš více daní a více regulací

Pokud se některým čtenářům výše uvedené vývody a závěry zdály rozumné, pak je nutné konstatovat, že reakce vlády bude spíš opačná. Sněmovna pravděpodobně schválí další zvýšení spotřebních daní (DPH) a vláda se rozhodne formou licencí na alkohol dále rozšířit černý trh. Budou umírat další lidé a vláda se před veřejností bude tvářit jako náš největší ochránce.

Petr Mach je předsedou Svobodných

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

9:15 Ostrá (SOCDEM): Fialova vláda otevřeně šlape po právech zaměstnanců

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládnímu návrhu výpovědi bez udání důvodu