Marková (KSČM): Stane se ochrana veřejného zdraví konečně hlavním zájmem?

31.01.2013 7:35

Komentář poslankyně PČR a stínové ministryně pro resort zdravotnictví Soni Markové k debatě o kouření a evropské směrnici.

Marková (KSČM): Stane se ochrana veřejného zdraví konečně hlavním zájmem?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soňa Marková

Vítám, že se v poslední době opět začalo v médiích více hovořit o ochraně veřejného zdraví v souvislosti s kouřením. Důvody rozbouřené hladiny názorů jsou dva. Tím prvním se stalo zcela jistě projednávání návrhu Směrnice Evropského parlamentu a rady o sbližování právních a správních předpisů týkajících se výroby, obchodní úpravy a prodeje tabákových výrobků. Tím druhým pak avizovaný návrh ministra zdravotnictví zakázat kouření v restauracích. Je sympatické, že zároveň s tím byl zveřejněn na „tabákových firmách“ nezávislý průzkum studentů Fakulty sociálních věd a společnosti Ipsos. Již mnoho let neúspěšně prosazovaný úplný zákaz kouření v restauracích si podle něj přeje 78 procent obyvatel České republiky, a co je důležité, uchránil by 30 procent nezletilých kuřáků od závislosti. Restauratéři oponují obavou z poklesu tržeb, která se ovšem nikde ve světě nepotvrdila. Dokazuje to například Irsko, kde došlo v důsledku zákazu kouření ke snížení spotřeby cigaret během jednoho večera v restauraci téměř o polovinu, ale podniky nijak netratí. Velkými odpůrci jak připravované směrnice, tak zákona z dílny ministerstva zdravotnictví jsou samozřejmě výrobci tabákových výrobků. Ti zdůrazňují především finanční příspěvek z daní do státního rozpočtu. Ano, za rok 2012 to u nás bylo nezanedbatelných 47 mld. korun! Nicméně na druhou misku vah musíme položit fakt, že podle studie provedené Centrem adiktologie 1. LF UK činily v roce 2007 celospolečenské náklady užívání návykových látek celkem 56,2 mld. Kč. Z toho na užívání tabáku „připadlo“ 33,1 mld. korun! Ti, kteří budou rozhodovat o osudu obou norem, tak musí volit mezi ochranou veřejného zdraví, zvlášť dětí a mladistvých, a mezi nemalým příspěvkem do státní pokladny.

Pro mě osobně je určující skutečnost, že po zákazu kouření v restauracích poklesne počet hospitalizovaných dětí s astmatickými záchvaty o 12 %, sníží se počet infarktů a lidé omezí kouření i doma, jak prokázaly odborné studie ve Velké Británii, Anglii a Skotsku. Nebo skutečnost, že se zmenší počet lidí, kteří zemřou v důsledku onemocnění spojených s užíváním tabákových výrobků – těch je totiž v České republice ročně 18 tisíc. Za alarmující považuji, že většina pravidelných kuřáků začíná kouřit již ve 14 letech a celých 53 procent Češek a Čechů ve věku 18 až 22 let kouří. První setkání s cigaretou a vůbec možnost kouřit je pak většinou právě v restauracích.

Je příznačné, že Česká republika jako poslední v EU teprve v květnu loňského roku ratifikovala úmluvu WHO o kontrole tabáku. I tato skutečnost opravňuje k domněnce, že tzv. tabáková lobby je u nás skutečně silná. Ukazuje se to i nyní, kdy se v Parlamentu projednává zmíněná novela již deset let platné směrnice, týkající se výroby a prodeje tabákových výrobků. Bez dostatečné podpory odborných posudků je zpochybňován její soulad s principem subsidiarity a vůbec právo EU harmonizovat právní předpisy v této oblasti. Vstřícnost české vlády vůči výrobcům tabákových výrobků shledávám již v tom, že stanovisko vlády vytvořilo ministerstvo zemědělství a ne zdravotnictví, jak je běžné v ostatních členských státech. Vláda tak deklarovala svůj nesouhlas zejména se zákazem výrobků s převládající chuťovou složkou jinou než tabák, včetně mentolových cigaret. Je proti zvětšení rozsahu varování a obrázkovému varování na krabičkách z důvodu ochrany práv vyplývajících z průmyslového vlastnictví a dává celkově negativní stanovisko k téměř všem předkládaným změnám. S čím však určitě nelze v navrhované směrnici souhlasit je snaha delegovat více pravomocí na Evropskou komisi a omezit tím práva jednotlivých členských států podílet se na vytváření evropské legislativy.

Pevně věřím, že při konečné tvorbě stanoviska k této navrhované právní normě zaujme sněmovní Výbor pro zdravotnictví odpovědnější postoj a konečná pozice ČR nebude pouze v duchu přání těch, pro které je ochrana veřejného zdraví, zvlášť dětí, abstraktním pojmem.

Soňa Marková, poslankyně PČR a stínová ministryně KSČM pro resort zdravotnictví

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

23:07 Zaorálek (SOCDEM): Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě. U nás i v Německu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k platům.