Babák: Drábkovi profesionální pěstouni si berou ve velkém postižené děti, vynáší to

18.01.2014 11:35

Řadu měsíců objíždím celou republiku a mimo jiné i dětské domovy a kojenecké ústavy. Dlouhou dobu už slyším stížnosti ze stran ředitelů a ředitelek na zákon o sociálně právní ochraně dětí. Tento zákon, vyjednaný tehdejším Drábkovým podřízeným, se nyní začíná ve velkém zneužívat v oblasti profesionální pěstounské péče. Bohužel očekávaně.

Babák: Drábkovi profesionální pěstouni si berou ve velkém postižené děti, vynáší to
Foto: MB
Popisek: Poslanec Michal Babák

Čím více dětí si vezmete, tím více vám stát za ně zaplatí. Nehledě na hendikep, zdravotní stav a zejména bez ohledu na zkušenost a odpovědnost náhradního rodiče. Chcete jedno, dvě? Vezměte rovnou čtyři a dostanete příspěvek na auto. Od ředitelů vím, že tito pokrytečtí pěstouni se obrazně rozhodují podle tabulek, co jim pěstounství vynese a nehledí na zájem dětí. Nikoho nezajímá, zda máte předpoklady a podmínky k tomu děti vychovávat či starat se o ně.

Tímto nijak neútočím na poctivé pěstouny, kterým jde o zájmy dítěte a obětují nemalé části svých životů a přispívají tím naší společnosti. Těch si naopak velmi vážím a osobně jich znám spoustu. Bohužel se mezi námi najdou tací, kteří jdou jen po osobním prospěchu.

Kdo školí tyto profesionální pěstouny? Firmy a agentury napojené na bývalého ředitele odboru rodiny na ministerstvu práce a sociálních věcí Miloslava Macelu. Ano, to je ten Miroslav Macela, který tento zákon tak vehementně propagoval a lobboval za něj ve sněmovně. Ten Macela, který školí na 1900 pracovníků státní správy. Pod rouškou přenesení systému péče o děti ze Spojeného království anebo USA zprivatizoval tento systém a zcela boří to, co tu fungovalo. Mimochodem velmi podobné problémy zneužívání systému prožívají země, odkud byl tento systém k nám importován, a spokojeni s ním rozhodně nejsou. Macelova firma je samozřejmě velmi štědře dotována ze státních a evropských rozpočtů.

Nový občanský zákoník situaci ještě zhoršuje. Od začátku roku rozhodují o přidělení dětí do rodin nově výhradně soudy. Tyto s tím nejenže nemají zkušenosti, ale na stovky a tisíce případů nebudou mit pravděpodobně ani kapacitu.

Systém, který u nás jako jeden z mála dlouhodobě fungoval, si sami ničíme. Nyní jsou postižené, nechtěné a jinak ohrožené děti předmětem obchodu a kalkulu se státními příspěvky a dotacemi. Zastavme to, dokud je čas a celý systém nebyl ještě úplně rozvrácen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Babák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu