Ministr Dobeš: Vyznají se české děti ve světě informačních technologií?

17.03.2012 13:25

Evropský týden počítačových dovedností 2012 – „European e-Skills Week 2012“ je kampaň zaměřená na podporu a zdokonalování počítačových dovedností u široké veřejnosti. Současně slouží ke zvýšení motivace žáků a studentů ke studiu a práci v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Kampaň je iniciována Generálním ředitelstvím Evropské komise pro podniky a průmysl, probíhá od ledna 2012 a vyvrcholí týdnem 26. – 30. 3. 2012.

Ministr Dobeš: Vyznají se české děti ve světě informačních technologií?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Za realizaci kampaně zodpovídá organizace European Schoolnet a DigitalEurope, v České republice aktivity „Evropského týdne IT dovedností 2012“ koordinuje Dům zahraničních služeb (DZS). Do akce se zapojí žáci, studenti, učitelé, odborníci a zástupci IT firem ve více než 20 zemích EU, nejinak tomu bude v České republice. „V roce 2015 bude až 90% všech pracovních míst vyžadovat alespoň základní úroveň počítačových dovedností, bez nichž nebude možné získat kvalifikovanou práci. Digitální kompetence jsou nezbytnými dovednostmi 21. století a jejich získávání je klíčovým tématem současného vzdělávání,“ vysvětlujte pozadí kampaně Iva Tatarková, ředitelka DZS.

Dům zahraničních služeb nabízí v rámci Evropského týdne IT dovedností možnost spolupráce školám, neziskovým organizacím i firmám, které jsou aktivní v šíření IT dovedností a zavádění nových technologií do pracovního procesu či výuky. DZS pomůže vybraným subjektům s propagací projektů a příkladů dobré praxe. V roce 2010 se do kampaně zapojilo přes 50 škol a 30 partnerů, pod hlavičkou kampaně proběhlo více než 200 akcí, jichž se zúčastnilo téměř 34 000 především mladých lidí. „Kampaní se v ČR snažíme zviditelnit zajímavé aktivity, které podporují IT gramotnost a zvyšují zájem mladých lidí o studium a práci v oborech zahrnujících informační technologie. Dům zahraničních služeb propaguje využití ICT ve vzdělávání, aktivitu eTwinning www.etwinning.net – internetová spolupráce evropských škol, sdílení digitálních učebních materiálů v ČR i v Evropě, využití interaktivních tabulí a dalších zajímavých metod podporujících IT dovednosti žáků i učitelů,“ vysvětluje Petr Chaluš z DZS.

V rámci kampaně si mohou nejen školy, ale i široká veřejnost zdarma otestovat své IT dovednosti v on-line testu IT Fitness www.itfitness.cz. Test se skládá z 24 otázek a zaměřuje se jak na teoretické znalosti, tak testuje například schopnost rychle a efektivně vyhledávat informace na internetu. V roce 2010 se test setkal s nečekaným úspěchem, využilo ho téměř 29 000 Čechů a zapojilo se do něj 1400 základních a středních škol. Stejný test si mohou udělat ve slovenštině i Slováci www.eskills.sk.

V rámci kampaně se dne 26. 3. 2012 v Praze v Obecním domě koná Národní konference „e-Skills 2012“, v panelových diskusích zazní názory odborníků na klíčové otázky zapojování informačních technologií do každodenní výuky, zvýšení atraktivnosti oboru pro dívky nebo způsobu testování IT dovedností. Ve veletržní části budou k vidění zajímavé aktivity zapojených partnerů, vědecké projekty vysokých škol v oblasti robotiky nebo inovativní projekty zaměřené na školu budoucnosti.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo školství

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…