Ministr Kocourek: Respekt k ekonomické realitě

03.10.2011 17:46

Zdá se mi, že se občas zapomíná, že finanční a dluhová krize je z velké části důsledkem nezodpovědné politiky a ekonomicky nepodložených ambicí vlád, které slibují občanům nereálné jistoty, a to bez ohledu na konkurenceschopnost a výkonnost země.

Ministr Kocourek: Respekt k ekonomické realitě
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Příkladem jsou přísliby hypoték přístupných každému či sociálních jistot v podobě takové výše důchodů nebo takového věku odchodu do důchodu, které zcela pomíjejí ekonomickou výkonnost.

Krize neodpovědné politiky vyspělého světa tentokrát narazila na dramaticky rostoucí konkurenci v globálním světě a na nástup zemí, kterým jsme dříve říkali rozvojové.

Ty dnes přitom s nejvyspělejšími zeměmi nejednají z pozice dlužníka, ale naopak největšího věřitele. Z toho pramení i nervozita, kterou je cítit ve většině vyspělých zemí.

Odpovědnost vlády

Správná cesta z krize musí podle mě vycházet z pochopení očekávání trhů a investorů. Tedy, za prvé, musí být zřetelné záruky vlády za předvídatelnou a zodpovědnou politiku, která bude respektovat to, čemu se říká ekonomický fundament.

Za druhé, to, na co čekají investoři, je čitelná, zřetelná a přesvědčivá schopnost vlád dlouhodobě zlepšovat vlastní konkurenční schopnost - ale také schopnost provádět nezbytné reformy.

Pokud tento manévr zvládneme, krizi můžeme jistým způsobem chápat jako příležitost. Právě v tom spatřuji unikátní příležitost této vlády a mého úřadu jako ekonomického ministerstva, které přemýšlí o přidané hodnotě české ekonomiky v dalších deseti, dvaceti letech.

Pokud nechceme ztratit hlavu v rychlém tempu změn v globálním světě, nezbývá nám, než téma konkurenceschopnosti považovat za téma klíčové. Měřítkem úspěchu však musí být, že projekty a nápady se promění do akcí, činů a služeb. Měřítkem bude hodnocení podnikatelů, daňových poplatníků a koneckonců voličů. Jinými slovy, musíme se shodnout na tom, jak dělat věci správně a tam, kde to má smysl, naučit se pracovat společně.

Při naplňování strategie mezinárodní konkurenceschopnosti počítáme s nezastupitelnou rolí ministerstva zahraničních věcí. Panuje mezi námi shoda v tom, že nejlepší proexportní politikou je konkurenceschopná česká firma, konkurenceschopné prostředí a instituce státu.

Jde nám přitom o modernizaci nabídky služeb se zaměřením na poskytování strukturovaných informací. Dále o analýzy cílevědomě zaměřené na identifikaci nových trendů.

Využít příležitosti

Větší důraz položíme na oborovou specifikaci a příležitosti. Podpoříme obory s vysokou přidanou hodnotou, spolu s procesy, které českým firmám zaručí dlouhodobou přítomnost na zahraničních trzích. Nová exportní politika musí vhodně odpovědět na otázky spojené s procesem lobování za naše ekonomické zájmy v zahraničí, a to jak na firemní, tak na vládní úrovni.

Důležité bude také to, jakým způsobem využijeme nově definované klíčové obory a země, a také to, jak zlepšíme synergii mezi institucemi a nástroji, které dnes využíváme v exportní politice. Tedy mise, výstavy, smíšené komise, exportní financování a vůbec budování značky České republiky.

Ve věci prosazování ekonomických zájmů České republiky v zahraničí jsou ministerstva zahraničních věcí a průmyslu a obchodu spojenci. Jsem přesvědčen, že lidským a technickým zázemím, kterým disponuje ministerstvo průmyslu a obchodu i agentura CzechTrade, lze ve vzájemné synergii přinést daleko větší výsledky, než když budeme pracovat izolovaně.

Autor je ministrem průmyslu a obchodu ČR. Tyto myšlenky přednesl na nedávném setkání s českými velvyslanci. Vystoupení je krácené.

Ing. Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu

Více:
Ministr Kocourek: Je to trochu složitější, že ano?

##PROFIL 2198##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

23:07 Schillerová (ANO): Fialova vláda chce z Česka ostrov pracujících starců uprostřed Evropy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.