Ministr Kocourek: ...rozhodujeme bez ideologie

13.09.2011 9:21 | Zprávy

Nevím, kdo všechno se sejde na, aby prezentoval své názory na první, ryze pracovní verzi aktualizace Státní energetické koncepce.

Ministr Kocourek: ...rozhodujeme bez ideologie
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Exministr Martin Kocourek

Vím ale, že všichni budou naprosto přesvědčeni o své pravdě, lhostejno, zda jde o pravdu motivovanou ideologicky, očekáváním zisku nebo kdovíjak jinak.

Takových subjektivních pravd se nám tak jistě sejde hned několik a už z toho plyne, že jedna objektivní pravda neexistuje. Pak nám ale nezbývá než přemýšlet, podle čeho jiného můžeme projektovat energetickou budoucnost České republiky.

Nesmíme zruinovat lidi ani firmy

V první řadě zde máme předpoklad, že úkolem energetiky je dodávat občanům, institucím a podnikatelským subjektům různé druhy energie k naplnění jejich potřeb. Samozřejmě v patřičné kvalitě (s příslušnými technickými parametry) a dostatečně spolehlivě (bez poruch v zásobování, a to i v případě mimořádných okolností různého druhu).

Stejně nepochybný je druhý předpoklad, že bychom měli energetickou politikou v maximální míře limitovat dopady zásobování energiemi na hrubý domácí produkt, zejména pokud jde o dopady do obchodní bilance. Jinými slovy, domácí zdroje mají plus oproti zdrojům dováženým.

Do třetice existuje oprávněný předpoklad veřejnosti, že dodávané energie nezruinují rodinné ani firemní rozpočty. Neboli musíme usilovat o minimalizaci negativních vlivů na konkurenceschopnost, protože energetika bořící konkurenceschopnost by nám vlastně k ničemu nebyla.

Koneckonců je logickým požadavkem také splnění existujících mezinárodních závazků například (a především) v oblasti emisí.

Jak se na takový přístup budou dívat jednotlivé zájmové skupiny? Už u předpokladu kvality a spolehlivosti se oprávněná očekávání veřejnosti míjejí s chimérickými představami o masovém nasazení zdrojů, jejichž produkci nelze plánovat (vítr) nebo řídit (slunce). Úvaze o preferenci domácích zdrojů budou tleskat teplárníci a uhlíři, plynaři se proti ní naopak budou vymezovat. A tak dále.

Nakonec rozhodne vláda

Abychom mohli vést jakoukoli podobnou diskusi, musela vzniknout první verze materiálu s několika možnými scénáři. Pracovali jsme na ní uvnitř MPO dlouho, načež jsme o ní minulý týden poprvé diskutovali v Radě vlády pro energetickou a surovinovou strategii. S potěšením mohu konstatovat, že šlo o diskusi s odbornými argumenty, nikoli ideologickou.

Takovou diskusi vítám a rád ji povedu. Ale nakonec stejně přijde okamžik, kdy bude muset vláda za některou z možných variant převzít politickou odpovědnost. Vláda. Nikoli lidé motivovaní - jakže jsem to napsal na začátku? - ideologicky, očekáváním zisku nebo kdovíjak jinak.

Ing. Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu

Vyšlo v Hospodářských novinách

Více:
Zimola (ČSSD): Nová energetická koncepce státu nesmí být extrémní ani experimentální

##PROFIL 2198##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Netolický: S ohledem na neštěstí vozy nasazujeme do ostrého provozu bez promoakce

10:21 Hejtman Netolický: S ohledem na neštěstí vozy nasazujeme do ostrého provozu bez promoakce

Pardubický kraj společně s Českými drahami spouští od neděle 9. června do provozu nové vlaky RegioFo…