Ministr Mládek: Podporu malých a středních podnikatelů považuji za svoji osobní prioritu

16.03.2015 13:43

Naší vládě se v minulém roce podařilo přivést do České republiky velké zahraniční investice typu NEXEN či Hyundai Mobis, které na sebe strhávaly poměrně velkou pozornost médií. Je to logické, jelikož velké zahraniční investice vytvoří stovky pracovních míst, navíc převážně v krajích, které trpí dlouhodobou nezaměstnaností. Tato velká mediální pozornost ovšem může vyvolávat dojem, že vláda se zaměřuje pouze na podporu velkých zahraničních investorů a opomíjí podporu významného pilíře české ekonomiky, kterými jsou malí a střední podnikatelé.

Ministr Mládek: Podporu malých a středních podnikatelů považuji za svoji osobní prioritu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Není tomu tak. Naopak, podporu malých a středních podnikatelů vnímám jako mimořádně potřebnou a důležitou pro zdravé fungování naší ekonomiky. Důvodem je význam českých podnikatelů pro naše hospodářství, který je neoddiskutovatelný a lehce prokazatelný na řadě ekonomických ukazatelů. Malé a střední firmy poskytují zaměstnání bezmála 1,8 milionu lidí, což představuje 60 % zaměstnaných v naší zemi. Navíc na přidané hodnotě, vygenerované českou ekonomikou, se podílí více než z poloviny.

Tento rok bude podpora malých a středních podnikatelů vycházet z akčního plánu, který se mimo jiné zaměřuje na jeden z nejpalčivějších problémů, jež tuto skupinu podnikatelů trápí – přístup k financování. Banky se dlouhodobě obávají půjčovat start-upům a malým podnikatelům na rozvoj jejich podnikatelské činnosti z důvodu velké rizikovosti projektů a obav o návratnost svých investic. Právě v této věci je z mého pohledu mimořádně důležitá role státu. Ten musí poctivým a kreativním podnikatelům podat pomocnou ruku a zjednodušit jim přístup k financím prostřednictvím dotací, zvýhodněných úvěrů či záruk za bankovní úvěry.

Rád bych touto cestou upozornil na několik programů, které považuji za klíčové pilíře podpory malých a středních podnikatelů. Jedná se především o Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK), Program Záruka a Program Inostart.

Stěžejním pilířem podpory je bezesporu Operační program Podnikání pro inovace /OP PIK/, jehož první výzvy chceme vyhlásit již v dubnu letošního roku. Tento nový operační program je svým zaměřením rozdělen na čtyři prioritní osy a celá druhá osa s finanční alokací bezmála 26 miliard korun je vyčleněna na rozvoj podnikání a konkurenceschopnosti malých a středních podniků.

Program Záruka 2015–2023 připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu ve spolupráci s Českomoravskou záruční a rozvojovou bankou. Jeho hlavním účelem je poskytování záruk za úvěry pro malé a střední podniky. V prvních letech bude moci tento fond zaručit úvěry až do výše 5,3 miliardy korun. Žádosti o záruky přijímají pobočky ČMZRB již od konce tohoto února.

Program Inostart je určen pro začínající malé a střední podnikatele, kteří mají inovativní podnikatelský záměr a zahájili činnost maximálně před třemi lety. Ti mají možnost žádat o úvěr v rozmezí půl milionu až 15 milionů korun, který mohou využívat na financování aktivit primárně potřebných k podnikání. Součástí programu je i poradenství spojené se strategickým vedením firmy a realizací podnikatelských záměrů.

Podporu malých a středních podniků vnímám jako osobní prioritu, protože tato podpora se státu jednoduše vyplatí. Jasným důkazem pro toto tvrzení je ekonomika našich západních sousedů. V Německu nachází práci v malých a středních firmách kolem 70 % zaměstnaných, přičemž na německém HDP participuje tento segment zhruba polovinou.

Nemá smysl klást si malé cíle, a proto v mých očích neexistuje důvod, proč by čeští podnikatelé neměli plnit v české ekonomice podobně důležitou roli jako jejich němečtí protějšci v hospodářství SRN. Stačí k tomu jen systematická podpora ze strany státu, který podnikatelům nesmí stavět byrokratické překážky, ale podporovat je především zmiňovaným jednodušším přístupem k financování a snižováním administrativní zátěže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo pro místní rozvoj

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…