Ministr P. Dobeš: Demisi nepodám, nehodlám prohlubovat krizi vlády

04.04.2012 10:15

Prohlášení ministra dopravy Pavla Dobeše k současné politické krizi

Ministr P. Dobeš: Demisi nepodám, nehodlám prohlubovat krizi vlády
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Ministr dopravy Pavel Dobeš na zasedání vlády

Vážení občané České republiky !

Vzhledem k tomu, že nastala hluboká krize politiky, krize důvěry a krize společnosti – rozhodl jsem se k tomuto politickému prohlášení a jednání.

Naše země potřebuje řešit důležité problémy v ekonomické, sociální a společenské oblasti, je potřeba realizovat nezbytné reformy, které nastartují Českou republiku zpět k růstu, stabilitě a prosperitě.

K těmto krokům dostala koalice stran Věci veřejné, Občanské demokratické strany a strany TOP09, silný mandát od voličů. Bohužel se, jako už po několikáté v posledních měsících, ocitla kvůli jednání některých politiků v kritické situaci.

Mandát od voličů je znehodnocován a zneužíván, politická reprezentace neplní svou roli a kritická situace se tak odráží v naší společnosti, v ekonomice, v hospodářství a všech dalších odvětvích…

Anketa

Chcete předčasné volby?

84%
16%
hlasovalo: 2165 lidí
Vyzývám proto všechny odpovědné politiky, aby již tuto krizi neprohlubovali a začali usilovně, korektně a konkrétně jednat o vyřešení problémů a hlavně, a to především, realizovali do života reformní program současné vlády!

Dále se ztotožňuji s názorem, že různé zájmové skupiny se snaží, aby sociální neklid přerostl v chaos a že různé aféry nyní převyšují ekonomické problémy, s nimiž se Česká republika potýká… Od nátlaku těchto lobby, se důrazně distancuji.

Demise tří ministrů vlády je rozhodně prohloubením krize.

Prohlubovat krizi a chaos nehodlám…

Proto jsem se rozhodl, že dnes a ani v dnech následujících, nepodám demisi na člena Vlády České republiky.

A vyzývám tímto všechny slušné a zodpovědné politiky, aby začali bez emocí, afér a ultimát zodpovědně jednat a pracovat pro naši zemi, krizi překonali a vrátili důvěru zpět do politiky.

Pokud se tak nestane, hrozí nenávratné ekonomické problémy, sociální nepokoj, zastavení investic a rozvoje hospodářství, ztráta mnoha miliard korun z evropských fondů, což je cesta zpět…

Vnímám tedy toto mé prohlášení a následné politické jednání jako jednoznačný krok ke zklidnění a stabilizaci situace.

Dnes se jako řádný člen Vlády České republiky zúčastním jejího jednání, nikomu jsem před nástupem do své funkce bianco demisi nepodepsal a neudělám to ani nyní. Jediný, kdo může dostat mou rezignaci je premiér Petr Nečas.

A vyzývám k tomu opětovně i své stranické kolegy ve vládě, poslance a zástupce Věcí veřejných v krajích. Pojďme vrátit důvěru a pracovat.

Zároveň chci prohlásit, že po vyřešení krize a naplnění reformního programu této vlády, budu první, kdo nabídne předsedovy vlády svou funkci k dispozici, vzhledem k rozhodnutí mé politické strany Věci veřejné.

Nebo pokud pan premiér rozhodne kdykoli o mém odvolání na základě výsledků mé práce v této vládě, jsem připraven toto rozhodnutí akceptovat a neprodleně odejít.

Nerozumím jednání představitelů Věcí veřejných s ohledem na výrazné změny oproti některým rozhodnutím v průběhu včerejší dne a dnešního rána.

Mgr. Pavel Dobeš
Člen výkonné rady politické strany Věci veřejné
Ministr dopravy České republiky

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.