Ministr Vondra: Brdy jsou nejméně využívaný vojenský újezd v České republice

09.01.2012 19:30

Vláda České republiky na svém zasedání ve středu 4. ledna 2012 schválila materiál Ministerstva obrany "Optimalizace vojenských újezdů".

Ministr Vondra: Brdy jsou nejméně využívaný vojenský újezd v České republice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Alexandr Vondra

A to je myslím pro všechny obyvatele vojenských újezdů konečně po desítkách let dobrá zpráva.
Tato optimalizace znamená zrušení vojenského újezdu Brdy (Středočeský kraj) a zmenšení vojenských újezdů Boletice (Jihočeský kraj), Březina (Jihomoravský kraj), Hradiště (Karlovarský kraj) a Libavá (Olomoucký kraj).

Budoucnost vojenských újezdů byla posuzována z řady hledisek, rozhodující však bylo hledisko vojenské. Vojenské újezdy jsou prioritně určeny k výcviku vojsk a základním kritériem proto byly výcvikové možnosti jednotlivých újezdů včetně logistického zázemí. Zvažovány však byly samozřejmě také otázky ekonomické, ekologické či sociální nebo společenské.

V roce 1993, kdy měla Armáda ČR 115 tisíc vojáků, připadalo na každého z nich 1,1 hektaru vojenského újezdu. Po profesionalizaci a zmenšení početních stavů na současných 23 tisíc vojáků připadána jednoho vojáka 5,5 hektaru. Zatímco v ČR vojenské újezdy aktuálně zabírají 1,7 procenta rozlohy státu, v jiných zemích to je jenom kolem půl procenta. V tuto chvíli proto neexistuje jediný vojenskostrategický důvod pro zachování současného stavu.

V rámci této optimalizace uvolníme cca 42 000 ha z celkové rozlohy 129 664 ha vojenských újezdů. Celková navrhovaná redukce výměry vojenských újezdů tak činí cca 33%.

A zde považuji za velmi důležité zdůraznit zejména to, že z vojenských újezdů budou vyčleněny všechny sídelní útvary a jejich cca 2 000 obyvatel. Napraví se tak nestandardní právní stav, kdy tito lidé například nemohou volit místní samosprávu. Dále bude z vlastnictví resortu obrany vyjmuta většina sakrálních a historických památek nacházejících se většinou v okrajových částech újezdů.

Na základě komplexní analýzy vojenských újezdů, posádkových střelnic a cvičišť, kterou zpracoval Generální štáb AČR v roce 2010, bylo navrženo zrušení vojenského újezdu Brdy a zmenšení ostatních čtyř újezdů. Tento záměr resortu obrany jsem oficiálně představil v dubnu loňského roku. Proč jsme přistoupili právě ke zrušení Brd? Odpověď je jednoduchá. Z vojenského hlediska se jedná o nejméně využívaný vojenský újezd, který navíc neumožňuje plnohodnotný výcvik mechanizovaných jednotek.

V srpnu jsme pak společně s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou navštívili Jince, kde jsme se setkali se starosty obcí sousedících s vojenským újezdem Brdy. Společně jsme zde deklarovali snahu o ochranu místní přírody formou chráněné krajinné oblasti. Obdobná jednání pak následovala takév dalších vojenských újezdech Březina, Boletice, Hradiště a Libavá, které mají být zmenšeny. V rámci plánované redukce byla zřízena také resortní Komise pro optimalizaci vojenských újezdů a následně její meziresortní pracovní skupina, jejímiž členy jsou dále zástupci ministerstev vnitra, životního prostředí, místního rozvoje, zemědělství a dále zástupci krajů. Komise průběžně navštěvovala všechny vojenské újezdy a do konce roku stihla jednat se všemi starosty okolních obcí a také obyvateli všech vojenských újezdů.

RNDr. Alexandr Vondra
místopředseda strany
senátor PČR
ministr obrany

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…