Ministryně Hanáková: K budoucímu zajištění prodeje licencí k filmům

12.11.2012 16:23

Státní Fond ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie spravuje filmy vyrobené Filmovým studiem Barrandov a Zlín a zveřejněné v letech 1965-1991.

Ministryně Hanáková: K budoucímu zajištění prodeje licencí k filmům
Foto: top09.cz
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

V současné době vykonává správu tohoto filmového archivu prostřednictvím společnosti Ateliéry Bonton Zlín, a.s. S touto společností má Fond uzavřenu Smlouvu o správě práv na dobu určitou do konce roku 2013 s možností uzavírat v tomto období i smlouvy s licenční dobou do konce roku 2014.

S ohledem na blížící se konec této Smlouvy připravuje nyní Fond koncesní řízení, které zajistí výběr nejvhodnějšího nového správce filmového archivu, způsob obchodování s filmy a nastavení budoucí spolupráce mezi Fondem a novým správcem. Vzhledem k tomu, že činnost vykonávaná správcem archivu je velmi specifická, Fond se nyní intenzivně snaží o nastavení takových parametrů nové smlouvy a podmínek na osobu nového správce, aby obchodování s filmy probíhalo maximálně transparentně a pod dohledem Fondu tak, abychom se vyvarovali některých chyb, kterých se při obchodování dopustil Fond v minulosti jako např. vydávání umělecky hodnotných kinematografických děl v podobě příbalů ke spotřebnímu zboží apod.

Výše povinného odvodu z prodeje starších filmů do Fondu bude minimálně 40 milionů korun ročně. Výše tohoto odvodu byla stanovena po zvážení všech dostupných informací a domníváme se, že tato garance je přiměřená. V neposlední řadě výši této garance prověří koncesní řízení.

Výsledky koncesního řízení budou známy v průběhu příštího roku, protože musí být dodrženy nezbytné zákonem stanovené lhůty takového řízení.

Nastane-li taková situace, že v rámci koncesního řízení nebude vybrán obchodní partner nebo že bude koncesní řízení napadeno a nebude uzavřena koncesní smlouva, pak v takovém případě může s filmy po přechodné období obchodovat a poskytovat příslušné licence sám Fond.

Vzhledem k tomu, že příjem z prodeje licencí starých filmů je významným zdrojem příjmů Fondu a tudíž i zdrojem, ze kterého Fond podporuje nové projekty ať už na výrobu nových českých filmů, na filmové festivaly nebo digitalizaci kin, v žádném případě by Fond nedopustil, aby obchodování s filmy bylo přerušeno.

Televizní licence na vysílání filmů mohou být nyní prostřednictvím Ateliéru Bonton Zlín, a.s. poskytovány do konce roku 2014 a nepředpokládáme, že by nebyly poskytnuty. Pro nejbližší dva roky je tedy poskytování licencí zajištěno. Pro rok 2015 pak bude smlouvy uzavírat nový obchodní partner anebo ve výjimečném případě sám Fond. V žádném případě tak nenastane proluka v poskytování TV licencí, ani na film Tři oříšky pro Popelku, ani na žádný jiný.

Stávající mediální tlak považujeme především za počátek boje o tuto koncesi, neboť reálně v tuto chvíli nehrozí žádné potíže v poskytování licencí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

21:03 Šmarda (SOCDEM): Na střední třídě stojí celá společnost. A lidé ze střední třídy dnes chudnou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ekonomice.