Mládek: Parazitem je Nečasova vláda, která neřeší rozdíl mezi OSVČ a zaměstnanci

17.03.2013 10:32

Reakce na vyjádření premiéra Petra Nečase.

Mládek: Parazitem je Nečasova vláda, která neřeší rozdíl mezi OSVČ a zaměstnanci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Rád bych reagoval na demagogii předsedy vlády Petra Nečase, kterou spustil po mém vystoupení na sjezdu ČSSD v Ostravě dne 16. března 2013. Pan premiér ze mne a celé sociální demokracie udělal zemské škůdce českých živnostníků, kdy účelově vytrhl z mého vystoupení slova o „daňovém parazitování.“

Jeho slova považuji za neuvěřitelné demagogická, podobná rétorika je pro premiéra, jehož vláda v rozpočtové oblasti totálně selhala, propadá se v neschopnosti efektivně vybírat daně a omezuje hospodářský vývoj v naší zemi, příznačná.

Rád by se formou tohoto komentáře omluvil všem občanům a především živnostníkům za svá slova na 37. sjezdu ČSSD, která mohla být pochopena zcela jinak, než jsem je ve skutečnosti myslel. Parazitem v naší společnosti rozhodně nejsou OSVČ, ale vláda, která zcela selhala ve výběru daní, není ochotna řešit neúnosný rozdíl v podmínkách pro OSVČ a zaměstnance a de facto na jakákoli řešení propadu veřejných financí a kumulujících se problémů rezignovala!

Sociální demokracie si velmi si váží každého, kdo soukromě podniká, zvyšuje bohatství naší země a případně i vytváří pracovní místa. Při tom všem by ovšem měl také odpovídajícím dílem přispívat na veřejné služby skrze daně, na svůj důchod skrze sociální pojištění a na péči o své zdraví skrze zdravotní pojištění. A tak tomu u nás díky politice Petra Nečase a jeho strany ODS není.

V českém mediálním prostoru byla často probírána řecká krize, tedy faktický bankrot řeckého státu, který sledujeme v přímém přenosu posledních 5 let. Méně již byly rozebírány důvody, proč k němu došlo. Nechci se pokoušet i komplexní analýzu, ale jednou z příčin proč došlo k řecké krizi, byla fakt, že někteří daně platili a jiní nikoliv. Bohužel česká pravice, ODS především, náš tlačí do řecké cesty. Soudržnost společnosti se rozpadne, pokud někdo daně platí a jiný nikoliv.

Pokud jsem tedy řekl, že čeští OSVČ žijí tak trochu na úkor zaměstnanců, měl jsem namysli následující tvrdá fakta, jejichž zdrojem je analýza pana Ing. Vladimíra STEHNA, člena dozorčí rady podnikatelského Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. (http://www.e-sondy.cz/sondy-sond/3108-3/osvc-versus-zamestnanci-aneb-o-hledani-danove-spravedlnosti )

Zkrácené závěry výše zmíněné analýzy:

V 2007 roce inkasoval stát a státní rozpočet 17,150 miliard korun na dani z příjmů od OSVČ, kterých bylo v té době zhruba 750 000. Průměr na jednu OSVČ činil 22 900 korun. V roce 2009 podnikatelé zjistili, že za vlády ODS již není nutné platit daň a najednou se její výběr propadl na 5,6 miliardy korun. To znamená, že průměr na jednoho plátce klesl na 7676 korun ročně. V roce 2011 už činil příjem rozpočtu na dani z příjmu OSVČ 2,920 miliardy korun, což je průměr na jednoho OSVČ 3244 korun.  V loňském roce již OSVČ odvedly pouze 1,5 mld. Kč.  Ve stejném roce odvedli zaměstnanci na dani z příjmu fyzických osob 105 mld. OSVČ na rozdíl od zaměstnanců téměř nepřispívají na veřejné služby.

Ale toto není konec historky, ještě je tu sociální pojištění (důchody):

„I v porovnání s analýzami otištěnými v Hospodářských novinách mohu konstatovat, že platba sociálního pojištění na jednu OSVČ v roce 2011 činila 25 905 korun za rok, zatímco u zaměstnance plus zaměstnavatele, který za něj zaplatil, činila 85 474 korun, což je poměrně zásadní rozdíl.“

A samozřejmě také zdravotní pojištění!

„Analyzovali jsme příspěvky do zdravotního pojištění v době, kdy Česká republika měla asi 4 000 066 zaměstnanců a zhruba 865 000 osob samostatně výdělečně činných. Průměrný odvod jedné OSVČ do zdravotního pojištění za rok 2011 činil 16 966 korun a u zaměstnance a zaměstnavatele 37 341 korun. Krátce nato v Hospodářských novinách vyšlo podobné hodnocení jako v našem analytickém materiálu. Ministr zdravotnictví Heger (TOP 09) v této souvislosti uvedl, že není normální, aby lidé přispívali různým způsobem do zdravotního pojištění, neboť rizika nemocí jsou pro všechny stejná.“

Shrnuto a podrženo, jestliže OSVČ konzumují stejné veřejné služby jako zaměstnanci, jestliže chtějí podobné důchody jako zaměstnanci, jestliže chtějí stejnou zdravotní péči jako zaměstnanci, měly by platit zhruba stejné daně jako zaměstnanci a zhruba stejné zdravotní a sociální pojištění jako zaměstnanci. Ne nutně stejné, velmi dobře rozumím argumentu, že OSVČ nesou na svých bedrech riziko podnikaní, riziko nespolehlivých odběratelů, kteří neplatí a na dovolenou si musí vydělat a dovedu si představit, že budou platit o 20-30% nižší daně, sociální a zdravotní pojištění.

V současné době však platí daně o 94% nižší než u zaměstnanců!

V současné době však platí sociální pojištění o 70% nižší než zaměstnanci!

V současné době však platí zdravotní pojištění o 55% nižší než zaměstnanci!

Řešení výše uvedeného problému je i v zájmu OSVČ. V opačném případě budou v důchodu dostávat pouze minimální penzi a budou čerpat sociální podporu, aby dosáhly sociální minima. A to je přece něco, co není důstojné českého podnikatele. Výše uvedené nerovnosti je nutné řešit, jinak skončíme jako Řecko.

V žádném případě jsem neřekl, že OSVČ jsou parazité! To řekl člověk, který je tlačí do nedůstojného postavení: předseda české vlády Petr Nečas! To řekl člověk, který tlačí naši zemi do řecké cesty!

Jan Mládek, stínový ministr financí

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice