Musílek (SBB): Pochybujeme o smyslu navrhované finanční ústavy

13.02.2013 10:34

Myšlenka zabránit zákony dalšímu navyšování deficitů státních rozpočtů a veřejných financí vůbec teď obchází Evropou. Dalo by se říci, že trochu pozdě. Zadlužení naprosté většiny evropských zemí je buď katastrofální, nebo hrozivé. Čestných výjimek není mnoho. Česká republika mezi tyto výjimky bohužel nepatří, naštěstí nepatří ani mezi ty katastrofálně zadlužené.

Musílek (SBB): Pochybujeme o smyslu navrhované finanční ústavy
Foto: Hans Štembera
Popisek: peníze, ilustrační foto

Návrh finanční ústavy předložený vládou je sice sympatickým pokusem o nastavení legislativních brzd dalšího zadlužování, ale podle Suverenity nedostatečným. A to zejména proto, že stanoví příliš měkká kritéria pro rozpočtová omezení a vůbec nespěje k vyrovnanému rozpočtovému hospodaření. Navrhované restrikce, jako například povinnost vlády požádat o důvěru v případě kdy dluh přesáhne 50% HDP, jsou lehce splnitelné bez jakýchkoli sankcí.

Suverenita považuje celý koncept ústavního zákona za chybný proto, že vyžaduje souhlas části opozice. ČSSD už samozřejmě požaduje zvýšení hranic pro rozpočtové dluhy. Tím v podstatě ztrácí celý zákon smysl, protože pak bude přímo vybízet k zadlužování až do schválených limitů. Potom to nebude zákon o rozpočtové odpovědnosti, stejně jako jím není tzv. fiskální kompakt EU.

Suverenita navrhuje přijmout takový zákon o rozpočtové kázni, který navrhne různé režimy finančního hospodaření státu v závislosti na ekonomických podmínkách. Podle nich stanoví různá pravidla pro schvalování státního rozpočtu. V každém případě v nich budou obsažena pravidla pro konsolidaci státních financí vedoucí ve střednědobém výhledu k závazku přijímat pouze vyrovnané nebo přebytkové státní rozpočty. Suverenita je přesvědčena, že tato pravidla lze přijmout v režimu běžného zákona a nikoli ústavního. Obávat se, že takový zákon rozpočtově nezodpovědné strany po volbách změní je známkou poraženectví a v případě, že se tak budou mít možnost učinit, jasným signálem pro veřejnost. 

JUDr. Václav Musílek

místopředseda Suverenity (SBB)  

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Suverenita - blok Jany Bobošíkové

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…