Nádvorník (TOP 09): Promarněná šance

04.08.2012 22:21

Názor zastupitele a člena rady města Hradce Králové na dění kolem fotbalového stadionu.

Nádvorník (TOP 09): Promarněná šance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

Na červnovém jednání zastupitelstva města Hradec Králové bylo mimo jiné projednáváno i prodloužení smlouvy o spolupráci města Hradce Králové s firmou ECE. Smlouva o spolupráci se týkala společného postupu ve věci výstavby nového fotbalového stadionu a v jeho těsné blízkosti i obřího obchodního centra. Město mělo stavět stadion a ECE obchodní centrum o ploše 45 tisíc metrů čtverečných se spádovou oblastí 1,2 milionů obyvatel, což je pro Královéhradecký i sousední Pardubický kraj. Příznivci hradeckého fotbalu očekávali od této spolupráce, že město postaví místnímu klubu důstojný stánek pro jeho působení v nejvyšší soutěži. A město vstupovalo do spolupráce s ECE s vidinou zisku peněz, které utrží za pozemek a které poskytne investor v dalších deseti letech fotbalovému klubu.

Od nastartování spolupráce na obou projektech uplynuly čtyři roky. Za tuto dobu se ještě nepodařilo zajistit ani územní rozhodnutí, ani stavební povolení a zaplať pánbůh ani demoliční výměr na stávající fotbalový stadion. Velikost a vybavení nového fotbalového stadionu se v průběhu doby měnily stejně, jako se měnila ekonomická situace naší země. Od megalomanského projektu stadionu se zatahovací střechou se postupně přechází k daleko střízlivější podobě fotbalového stánku. Paradoxem je, že i fotbalistům a jejich fanouškům takováto forma patrně více vyhovuje. Co se ale nemění, je projekt gigantického obchodního centra v bezprostřední blízkosti hradeckého starého města. A tady začíná řetězec problémů a průtahů tyto projekty doprovázející. V rámci územního řízení podávají občané a občanská sdružení svoje námitky a stavební úřad se jimi bude muset zabývat. To ovšem znamená, že se realizace obou staveb může protáhnout o několik let, případně k nim nemusí dojít vůbec.

Spojením obou projektů dochází k tomu, že netrpělivý fotbalový fanoušek může dalších šest nebo sedm let čekat než se začne se stadionem něco dělat. Problémem ovšem není samotný stadion, ale mega „obchoďák“ v jeho sousedství. Navíc všichni, kteří podávají svoje námitky v rámci územního řízení, je podávají nikoli kvůli fotbalovému stadionu, ale kvůli zátěži, kterou bude pro danou lokalitu znamenat již zmíněné obchodní centrum. A tady byla příležitost pro nás hradecké komunální politiky.

Koncem letošního července měla uplynout smlouva o spolupráci mezi městem a firmou ECE. Tou dobou mohli představitelé města říci svým partnerům: „Je nám líto, snažili jsme se, ale překážky pro realizaci společného projektu byly nad momentální naše i vaše síly.“ Následně se mohli obrátit na hradecké občany a říci: „Milí Hradečáci, v minulých letech jsme investovali mnoho set milionů do obnovy a rekonstrukce kulturních zařízení v našem městě: do Klicperova divadla, Hradecké filharmonie, Divadla Drak a do kulturních akcí všeho druhu. Proto mějte pochopení, když teď budeme investovat naše společné finanční prostředky do nového fotbalového stadionu, aby si i příznivci prvoligového fotbalu i naši hráči přišli na své.“ Zároveň fotbalovým fanouškům adresovat omluvu: „Před čtyřmi lety jsme byli vedeni snahou pomoci našemu klubu, nevyšlo to, a proto teď uděláme maximu pro nápravu současné situace“.

To vše by se dalo udělat, kdyby na posledním zastupitelstvu před prázdninami nedošlo k tomu, že zastupitelé kývli na prodloužení smlouvy s firmou ECE. Fakticky to znamená prodloužení agónie a oddálení výstavby fotbalového stadionu o několik dalších let. Považuji to za promarněnou příležitost. Byl jsem jedním z mála zastupitelů, který hlasoval proti prodloužení této smlouvy. Jsem přesvědčen, že události, které nás v příštích měsících a letech čekají, dají za pravdu nám, kteří jsme pro byli pro ukončení pokusu o výstavbu mega obchodního centra a upřednostňujeme výstavbu samostatného fotbalového stadionu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Richard Nádvorník - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…