Navrátilová (LIDEM): Buďme dětem příkladem

05.06.2012 7:35

Podle průzkumu České školní inspekce rapidně vzrůstá agresivita dětí vůči sobě navzájem i proti dospělým.

Navrátilová (LIDEM): Buďme dětem příkladem
Foto: Tino Kratochvíl
Popisek: Dagmar Navrátilová

V každé páté školce se vyskytl problém s útokem předškoláka na učitelku. Podle odborníků průzkum ukázal, že ve společnosti je nějaký problém. Česká školní inspekce „objevila Ameriku“ – na vzrůstající agresivitu dětí totiž pedagogové upozorňují už několik let. Dobrá zpráva je, že problém agresivních dětí již v předškolním věku přestal být přehlížen. Teď ještě najít příčinu a řešení.

Co je tedy příčinou vzrůstající agresivity dětí? Z největší části špatná výchova rodičů. A to si dovolím tvrdit při vědomí toho, že teď vzbudím velkou vlnu nevole. Současný přístup k výchově, kde televize, video a počítač nahrazují kontakt příliš zaměstnaných rodičů. Je nezpochybnitelné, že filmy a seriály, založené na soustavných soubojích pokémonů, gormitů a bůhví jakých ještě bytostí, v dětech mnoho pozitivních vlastností nerozvinou. Oblíbené počítačové hry plné násilí, které je možné beztrestně donekonečna opakovat, prokazatelně psychiku ovlivňují do té míry, že děti přestávají vnímat rozdíl mezi realitou a virtuálním světem. A že se to netýká jen dětí, ukázal i případ norského masového vraha Anderse Breivika. A celkové destrukci morálního cítění dětí nepomáhá ani moderní trend tzv. „neutloukání“ osobnosti dítěte, kdy rodiče tolerují potomkům nejen obyčejné zlobení, ale i vymáhání si všeho, co dítě chce, pomocí psychického a fyzického násilí.

Mluvíme o sobě rádi jako o vrcholu civilizačního vývoje lidstva. V mezilidských vztazích se však dostáváme na úroveň tak zvaných temných věků. Vytrácí se vzájemná úcta, nedodržování pravidel etikety je nejen přehlíženo, ale mnohdy schvalováno jako odvržení přežitku minulosti. Hulvátství je schováváno za moderní asertivitu. Neschopnost nebo nechuť věnovat se výchově vlastních dětí je omlouvána moderní výchovou. Děti nevedené etickými pravidly nemají morální zábrany a chovají se tak, jak jim velí instinkty – uplatňují právo silnějšího. Proto chceme-li opravdu problém vzrůstající agresivity dětí řešit, začněme u sebe. Buďme dětem příkladem a ukažme jim, že být slušným člověkem není slabostí, ale naopak ukázkou lidské velikosti.

Mgr. Dagmar Navrátilová, poslankyně Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: LIDEM

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…