Nečas Škárkovi: Pokud jsou VV sektou, pak vy jste v ní byl veleknězem

09.02.2012 17:10

Ústní interpelace na premiéra Petra Nečase dne 9. 2. 2012.

Nečas Škárkovi: Pokud jsou VV sektou, pak vy jste v ní byl veleknězem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas řeční ve sněmovně

Jaroslav Škárka: Děkuji za slovo, paní předsedající, přeji hezké odpoledne. Vážený pane premiére, situace na ministerstvu školství je dlouhodobě neudržitelná. A myslím si, že vyžaduje okamžité řešení. Už ne na pozici ministra školství, ale na pozici premiéra. Nejschopnější ministr za posledních 20 let, Josef Dobeš, prokázal naprostou neschopnost.

Jenom namátkou. Personální rozklad ministerstva, nepřiměřené odměny blízkým kamarádům, kauza Ladislava Bátory, nepřipravená reforma vysokého školství, nesmyslná reforma financování regionálního školství, nekoncepční nápady na zkracování přestávek, povinné polévky do škol, a tyto nápady jsou pak okamžitě odvolávány.

Nejkritičtější situace je ovšem ohledně dotací z fondu Evropské unie. ČR má pozastaveno čerpání 1,2 miliardy korun a následně jí hrozí ztráta až 50 miliard. Neprůhledné čerpání evropských fondů navíc vyvolává obavy, že tyto jsou účelově tunelovány.

Vážený pane premiére, myslím si, že by si sněmovna zasloužila informaci o tom, jak celou situaci jako nadřízený pana ministra hodláte řešit. Děkuji.

Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, jsem přesvědčen, že pan ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dobeš je si moc dobře vědom, jaké jsou klíčové priority a úkoly jeho resortu.

Za prvé bezpochyby optimalizovat síť našich regionálních škol, protože to je věc, která je velmi závažná. Týká se to prakticky každého, protože každý je buď rodičem, prarodičem, či někým, kdo chodí na základní nebo střední školu, a přitom tady máme poměrně bolestivý problém, že vzhledem k početnosti populačních ročníků, např. síť regionálních středních škol, je v průměru v ČR naplněna pouze ze 70 % žáky, tzn., že je tam 30% naddimenzovaná kapacita, která samozřejmě stojí neefektivně vynakládané veřejné finanční prostředky.

Za druhé, a o tom jsem mluvil ve své předcházející nebo v jedné ze svých předcházejících interpelací, je to otázka reformy našeho vysokého školství, je naprosto nezbytné vysoké školy reformovat, protože jsou základním zdrojem vysoce kvalifikované pracovní síly, a bez této vysoce kvalifikované pracovní síly bude mít naše země jenom velmi omezenou konkurenceschopnost a neobstojí. Je to o to důležitější pro malou, otevřenou a proexportně orientovanou ekonomiku, jako je ekonomika České republiky.

A samozřejmě třetí klíčový úkol je úkol, který souvisí s příslušnými operačními programy, kde především operační program vzděláním ke konkurenceschopnosti má problémy, o kterých jsme dnes dopoledne také diskutovali, a pan ministr Dobeš je si velmi dobře vědom, že je to jeho klíčová priorita, kterou musí vyřešit, a musí ji vyřešit v časovém horizontu poměrně krátkém, tzn. do měsíce dubna.

Pokud by ji nevyřešil, tak samozřejmě nastává jiná situace. Co se týče hodnocení jeho kvalit nebo nekvalit, musím říct prostřednictvím paní předsedající, že především z vašich úst, pane poslanče, mě poněkud udivují, protože nelze zapomenout na to, že jako špičkový představitel vaší politické strany jste podle vašich slov tohoto nekvalitního člověka do Poslanecké sněmovny přivedl vy. Byla to nominace politické strany v době, kdy vy jste byl jejím špičkovým představitele, pokud se nepletu výkonným místopředsedou nebo prvním místopředsedou, která nominovala pana ministra školství na pozici, ve které je. Já nepochybuji, že jste bral tento svůj úkol velmi vážně, sestavení a nominování kandidátních listin a nominace vedením strany do vládních funkcí, že jste si byl vědom všech plusů a mínusů pana Josefa Dobeše a že jste byl přesvědčen, že jako člen vedení vaší politické strany posíláte kvalitního člověka do vlády. Jinak si vůbec nedovedu představit, že by to mohlo být jinak. To, že jste vy změnil politickou stranu, je samozřejmě váš problém, jako je vaším problémem, že jste změnil více než dramaticky o 180 stupňů i váš názor, který jste bezpochyby před rokem a půl měl i na pana ministra školství. Nicméně pro každého člena vlády včetně jejího předsedy platí, že na něho jsou kladeny poměrně velké nároky. Já velmi pozorně vyhodnocuji činnost jednotlivých ministrů a žádný ministr včetně předsedy vlády nemá svou funkci jistou a mám svá přesně daná kritéria. Velmi prosím, abyste tady nepředváděl kritiku člověka, kterého jste do vysoké politiky jako vysoký představitel vaší bývalé politické strany spolupřivedl.

Jaroslav Škárka: Tak, pane premiére, já děkuji za odpověď. Samozřejmě vy velmi dobře víte, že strana Věcí veřejných je víceméně sekta a tam není podstatné, co si myslí předseda a výkonný místopředseda, ale podstatné je to, co si myslí pan Bárta a koho pan Bárta přivede.

Nicméně doplňující otázka je následující. Myslím si, že kvalita ministra školství se plně prokázala a kvalita myslím v uvozovkách. Mě by zajímalo, co ještě musí více provést, abyste ho odvolal. Děkuji.

Petr Nečas: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jestliže je politická strana, jejíž jste byl dlouholetým členem a vysokým představitelem, sektou, tak pak jste zřejmě patřil mezi velekněze této sekty, abych tedy použil religiózní terminologie. To za prvé.

A za druhé, co by musel udělat pan ministr Dobeš, aby okamžitě letěl z vlády - například převzít obálku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Tomio Okamura byl položen dotaz

Dobrý den, pane Okamuro,

je SPD ochotná ke spolupráci, příp. k vytvoření koalice s KSČM pro parlamentní volby v příštím roce? Děkuji.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

22:12 Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pozastavené dostavbě části dálnice D49 na podkladě …