Nečas: Tendr na dostavbu Temelína je transparentní. Vyhraje ten nejlepší

03.12.2012 15:23

Premiér Petr Nečas přijal americkou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou. Během třičtvrtěhodinového setkání ve Strakově akademii jednali především o situaci v Sýrii a na blízkém východě, dále o Afghánistánu, spolupráci v NATO a krátce byla zmíněna i spolupráce v civilní jaderné energetice, včetně dostavby Jaderné elektrárny Temelín.

Nečas: Tendr na dostavbu Temelína je transparentní. Vyhraje ten nejlepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

ČR a USA podporují Sýrii v demokratizaci


Spojené státy americké a Česká republika spolupracují v úsilí o řešení krize v Sýrii. Vzhledem k tomu, že americké velvyslanectví v zemi bylo uzavřeno, od srpna zastupuje Česká republika v Sýrii USA v konzulárních a diplomatických záležitostech. Premiér Petr Nečas při jednání připomněl českou pozici: „Důrazně odsuzujeme pokračující násilí v Sýrii. Řešení, které by se zakládalo na vojenské síle, nevydrží dlouho. Jediným dlouhotrvajícím řešením je to politické,” řekl premiér.

V souvislosti s tématem Afghánistánu premiér během jednání ujistil ministryni Clintonovou, že Česká republika je v souladu se závěry květnového summitu NATO připravena podporovat afghánskou vládu i po skončení stávající mise ISAF v roce 2014. České jednotky se v budoucnu zaměří zejména na výcvik afghánských bezpečnostních sil.

Ministryně Clintonová vysoce ocenila jak dlouhodobé české zapojení do procesu stabilizace Afghánistánu, tak českou pozornost věnovanou regionu blízkého východu, včetně zastupování USA v Sýrii. Celkově vyzdvihla společný pohled USA a ČR na řadu aktuálních otázek v NATO, ale i spolupráci při podpoře lidských práv a demokracie ve světě.

Tendr na dostavbu Temelína pokračuje podle plánu

Krátce premiér Petr Nečas mluvil s ministryní Hillary Clintonovou také o probíhajícím tendru na dostavbu 3. a 4. bloku Jaderné elektrárny Temelín. Předseda vlády řekl, že výběrové řízení pokračuje podle plánu.  „Máme transparentní postup pro výběr a nejlepší nabídka vyhraje,“ dodal premiér.

Při společném jednání se předseda vlády také zmínil o přípravě pražského česko-amerického centra spolupráce v oblasti civilního jaderného výzkumu. Toto centrum by mělo být umístěno při Fakultě strojní (Ústav energetiky) ČVUT a fungovat jako kontaktní burza pro navazování spolupráce jednotlivých českých a amerických vědeckovýzkumných projektů.

Michal Schuster, mluvčí vlády

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…