Novotný (VV): Dozor nad hazardem za pochvalu zatím nestojí

19.01.2012 13:00

Profesionalizace státního dozoru nad loterijními firmami je krok dobrým směrem. Přichází ale pozdě. Alespoň podle poslance za Věci veřejné Josefa Novotného v reakci na sebechválu ministerstva financí, že hazard dnes hlídá mnohem přísněji než dříve.

Novotný (VV): Dozor nad hazardem za pochvalu zatím nestojí
Foto: veciverejne.cz
Popisek: Poslanec za VV Josef Novotný

Podle Josefa Novotného, který je odborníkem na problematiku hazardu, proteklo tímto průmyslem u nás za posledních 19 let zhruba 1300 miliard korun prakticky bez kontroly. „Od roku 1993 až dodnes probíhaly desítky tisíc formálních kontrol s celkovou sumou uložených pokut v řádu několika miliónů korun. Nečinnost připouští i ministr Kalousek, který byl za tento stav dlouhodobě zodpovědný,“ uvádí Josef Novotný v souvislosti se zprávou ministerstva financí, které zveřejnilo, že zpřísnilo a zprofesionalizovalo kontrolu nad loterijními firmami.

Josef Novotný však považuje tyto zveřejněné informace za nedostatečné. „Na konci kontrolního procesu je totiž naprosto neprůhledná „odpouštěcí“ komise. Její složení i pravidla jsou tajné, přitom tato komise promíjí 95% zjištění terénních pracovníků finančních úřadů,“ říká poslanec s tím, že pokuty v řádech jednotek miliónů jsou navíc nicotnou částkou v porovnání se 130 miliardovým ročním obratem loterijních firem.

Kromě propastného nepoměru mezi tím, co stát z hazardu dostane a kolik zaplatí za jeho negativní dopad do společnosti, je podle Josefa Novotného vážným problémem nerespektování nálezů Ústavního soudu v oblasti povolování nových technických her. „To jde na vrub nejen úředníků ministerstva financí, ale i zákonodárců. Ti totiž bez hlasů poslanců Věcí veřejných schválili novelu loterijního zákona, která legalizuje nezákonné vyvádění kontrolovaného kasínového hazardu do cukráren a na benzinky. Ministerstvo financí stále povoluje nejvyšší sázky, vyšší výhry i jackpot v nekontrolovaných sázkových prostředích,“ upozorňuje poslanec.  

Nálezy ústavních soudců říkají, že musí platit stejné podmínky pro výherní hrací přístroje i pro interaktivní video loterijní terminály. „Ovšem vzhledem ke zvýhodňování video terminálů bude muset český stát platit mnoho miliard v arbitrážích provozovatelům kasin, kteří se cítí poškozeni. Proto považuji chlubení se zlepšením dozoru nad loteriemi ze strany ministerstva financí za poněkud nemravné,“ dodává poslanec Josef Novotný.
Tiskový odbor VV

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.