ODS: Hrozba vetem EU rozpočtu se ukázala jako účinná

11.02.2013 17:10

Stanovisko ODS k výsledku jednání Evropské rady o unijním rozpočtu.

ODS: Hrozba vetem EU rozpočtu se ukázala jako účinná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

ODS důrazně odmítá kritiku sociální demokracie za výsledek vyjednávání o unijním rozpočtu na léta 2014 – 2020 na Evropské radě. Tvrdit, že si Česká republika mohla a měla vyjednat ještě více peněz, může jen někdo, kdo nezná základní principy struktury unijního rozpočtu. U sociální demokracie zároveň vznikají pochybnosti, zda vůbec v souladu s názorem socialistické euroskupiny souhlasí s takto nastaveným unijním rozpočtem, který je skutečně úsporný. Proti původnímu návrhu snižuje objem rozdělovaných peněz členům Evropské unie o 100 miliard euro.

Dvěma hlavními důvody pro přirozený pokles příspěvků na regionální politiku jsou vyšší vyspělost české ekonomiky a jejích regionů vůči průměru Evropské unie a nižší celkový rozpočet na regionální politiku.

Je přitom skutečností, že Česká republika dosáhla na summitu navýšení českého podílu o 1 miliardu euro proti původnímu návrhu, od nějž se jednání Evropské rady odvíjelo. Díky tomu se posunula v podílu přepočtenému na obyvatele ze 6. na 4. místo v rámci Unie. Hrozba vetem České republiky tak byla brána velmi vážně, přičemž se jedná o standardní nástroj využívaný evropskými státy při prosazování svých cílů. Ve srovnání s dosavadním obdobím dojde k razantnímu navýšení čisté pozice České republiky, nesrovnatelnému s jinými zeměmi, tedy rozdílu mezi příspěvky placenými do unijního rozpočtu a příjmy z něj. Zatímco dosud tento „čistý příjem“ činil v průměru 1,3 % českého HDP, v budoucím období bude představovat 2 % HDP. Česká republika ušetří v budoucím programovacím období na příspěvcích do společné pokladny 1,3 miliardy euro, čímž dosáhla výrazného zvýšení čistého příjmu pro Českou republiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…