Opálka (KSČM): Copak to pomalu vyplouvá na povrch?

09.01.2012 20:41

Do historicky rekordního deficitu se podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka dostane letošní důchodový účet, který skončí podle něho se ztrátou až 40 miliard korun.

Opálka (KSČM): Copak to pomalu vyplouvá na povrch?
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v pořadu Hydepark

Deficit nepokryje ani zvýšení nižší sazby DPH z deseti na čtrnáct procent, které vynese podle jeho propočtů jen 22 miliard. Tato slova šéfa resortu si vyslechli diváci televizního pořadu Hyde Park v tomto týdnu. Někteří mohli být i překvapeni.

Proč? Vždyť zvýšení (pro mnoho lidí dosti bolestné) nižší sazby DPH, propagované všemi hlasitými mluvčími vlády a pravicové koalice, se přes odpor sněmovní opozice a většiny senátorů zákonem zavedlo právě proto, aby se vytvářela rezerva na pokrytí výpadku průběžného důchodového systému v ten moment, kdy z něho někteří poplatníci vyvedou část prostředků do druhého pilíře - soukromých fondů. To však nastane nejdříve až v roce 2013!

Jak to tedy je? Opravdu mají příjmy ze zvýšení DPH nahradit výpadek v novém pilíři penzijního systému? Ačkoli k jeho ustavení letos ještě nedošlo, ministr práce a sociálních věcí už říká, že půjdou tyto inkasované prostředky na výplatu letošních důchodů v prvém státním pilíři, který je - zejména v důsledku postupných vládních legislativních změn od roku 2007 - nevyrovnaný!

Objem vyplácených »běžných« důchodů narůstá nad prognózy například proto, že enormně stoupá počet nových předčasných důchodů na jedné straně (lidé v předdůchodovém věku odcházejí do předčasného důchodu, protože si nemohou udržet stávající zaměstnání a nalézt nové), a na druhé straně tímto nastává vyšší výpadek odvodů sociálního zabezpečení.

Dalším faktorem je, že od stávajícího roku se ještě více snižují stropy pro odvody na sociální zabezpečení. Tedy stručně řečeno – snižuje se hranice na 100 548 Kč měsíčně, od níž již není příjem podroben odvodu na důchodové pojištění.
Nemusím snad zdůrazňovat, že mj. i pomalejší růst mezd znamená nižší index nárůstu pojistného a stále vysoká nezaměstnanost snižuje počet osob odvádějících pojistné. S tím souvisí i převádění pracovních poměrů na dohody o provedení práce (do 10 000 Kč se neodvádí pojistné) či »transformace« zaměstnanců na OSVČ (tzv. švarcsystém znamená »optimalizaci« vyměřovacího základu na minimum), ale i vyplácení mezd »na ruku« (to je ona šedá ekonomika bez daní a odvodů), neboť zaměstnávání osob mimo pracovní poměr je pro zaměstnavatele levnější. Tato praxe však okrádá veřejné zdroje.

Pomalu a nezvratně se znovu a znovu potvrzuje, jak »dobře« jsou promyšleny reformní plány této koalice. Dobře pro bohaté a špatně pro sociální funkce státu! To, co je zdánlivě odborně vykládáno rádobyodborníky, ale v podstatě propagandisty vládních návrhů, se posléze ukazuje jako nefunkční pro kolektivní zabezpečení většiny občanů. Vtírá se tak otázka o smyslu a funkci Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Miroslav OPÁLKA, poslanec Parlamentu ČR, stínový ministr a místopředseda stínové vlády KSČM pro sociální strategii

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…