Opálka (KSČM): Samoživitelky a hurázměny koaličních poslanců

22.02.2013 20:45

Stanovisko poslance Parlamentu ČR a místopředsedy stínové vlády KSČM pro sociální strategii Miroslava Opálky k opožděným platbám nepojistných sociálních dávek.

Opálka (KSČM): Samoživitelky a hurázměny koaličních poslanců
Foto: KSČM
Popisek: Miroslav Opálka

Ministerstvo práce a sociálních věcí (MSPV) se stále potýká s celou škálou kritických poznámek. Odmyslíme-li si pozadí boje různých privátních firem o „svůj“ podíl na státní správě(na veřejných financích) či vnitrokoaliční (ODS x TOP 09) dlouhodobý spor o to, kdo za co nese politickou zodpovědnost a kdo co z čeho má, dostaneme se k tomu rozhodujícímu - ke spoluobčanům pobírajícím nepojistné sociální dávky.
 
Již se nediskutuje o asociální reformě, která postihla nemálo potřebných. Již se nediskutuje o ztrátě či snížení nároků na sociální dávku. Dnes je středem pozornosti zpoždění ve výplatě jednotlivých dávek, to znamená zpoždění oproti předchozím zvyklostem. Dle MPSV se jedná o zhruba 30 tisíc klientů z celkového počtu 1,9 milionu příjemců nepojistných sociálních dávek.
 
I když opoždění nepřekračuje zákonem stanovený termín odeslání peněz do konce daného měsíce, v řadě domácností (zejména u mladých maminek samoživitelek), které nemají polštář rezervních úspor, to vytváří finanční pnutí a opožďování plateb dle jejich různých závazků.
 
Stále se potvrzuje, že technika není všemocná. Člověk vydrží hodně, což je vidět zejména na zaměstnancích jednotlivých kontaktních pracovišť Úřadu práce ČR. Ale „hurázměny“ koaličních poslanců a časová nemožnost doladit jednotlivé nové systémy před jejich ostrým spuštěním ošidit nelze. A myslí-li si někdo, že nová radikální změna přinese okamžitý efekt, pak chci upozornit, že každou změnu budou provázet nové a nové porodní bolesti.
 
Již druhým rokem sledujeme, jak moc problematické je slibované zlevnění a zefektivnění nového systému. Nové vedení ministerstva se odvolává na chyby vedení toho předchozího a hovoří o postupné stabilizaci a standardním komfortu. Představitelé ODS stále nepolevují v kritice nejen starého, ale už i nového vedení ministerstva, a vyzývají ho, aby iniciativně konalo. A ti, kteří jsou na pravidelných dávkách závislí, žádají okamžitou nápravu!
 
Je smutné, že nejde o jediný segment státní správy, který se potýká s problémy negativně dopadajícími na občany ČR. To je jen ukázka úrovně řízení našeho státu. Avšak v sociální oblasti jsou vždy všechna zauzlení velmi citlivá. Proto by měli zodpovědní představitelé vládních stran odložit své hašteření a konat ve prospěch potřebných – občanů ČR. KSČM k tomu vyzývá opakovaně a připomíná, že její poslanci pro ony problematické experimenty nehlasovali a před jejich předpokládanými negativními dopady včas varovali.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.