Oulehla (KSČM): Nejsme pro jednoduché kroky

20.05.2013 21:48

Problematika financování zdravotnictví trápí všechny pacienty, nejen ty na Vysočině nebo v okrese Třebíč. Asi je to proto, že v resortu je tolik peněz, že se na něj nabalují tak mohutná hirudinea (pijavice), až kolabuje.

Oulehla (KSČM): Nejsme pro jednoduché kroky
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

 

„Lukativní provozy“ způsobilé nést dlouhodobě zisk jsou péčí původních pravicových vlád léta v soukromých rukou a s chodem ostatních nemocničních oddělení si „babo poraď“, jak umíš.

Krajská rada odvolala minulý týden ředitele třebíčské nemocnice Leoše Dostála a nahradila jej „krizovým ředitelem“ Janem Ferencem. Ten sdělil mediím základní teze svého postupu jak sanovat loňskou ztrátu 14 mil. korun a zajistit bezproblémový chod nemocnice do budoucnosti.

Míníme ovšem, že dochází ke zkreslení některých kroků, co budou následovat a podle našeho soudu se tak děje v jejich časové souslednosti. Zejména zveřejněný záměr v médiích o propouštění 30 - 70 sester je bez vypracování personálního auditu pro zastupitele KSČM v krajském zastupitelstvu nepřijatelný.

To je snad vytržení ze souvislosti nebo jakýsi šum, ale ne první a zásadní, i když jistě nejjednodušší krok nového vedení. Ostatně soubor opatření k řešení situace v třebíčské nemocnici má na stůl přijít do konce května, tak proč už nyní vynášet předčasné soudy?

Nebudeme dopředu odsuzovat kroky krizového řízení, ani nejsme od toho, abychom je nahrazovali, ale budeme požadovat, aby účetní výkazy všech nemocnic byly co k čemu, aby neposkytovaly toliko sumu údajů bez možnosti okamžitého rozklíčování jednotlivých položek. Precizní účetnictví je přece cennější než jakákoli senzací zavánějící a takřka poplašná zpráva. Co si o tom pak mají myslet ony dotčené zdravotní sestry?

Kraj Vysočina se nedostatkem hotovosti v třebíčské nemocnici aktuálně zabýval na svém zastupitelstvu minulý týden. To schválilo smlouvu o bankovním ručení, takže zaměstnanci nemocnice bez výplaty nezůstanou.

Komunisté na Vysočině situaci v zajišťování zdravotní péče nepodceňují a jak řekl člen zdravotní komise Rady Kraje Vysočina dr. Miloslav Vrzal k situaci v Třebíči „Možná by nebylo od věci provést v nemocnici hloubkový audit a udělat si jasno ve všech směrech, protože ten propad byl opravdu velký“. K tomu lze jen dodat, že přehled o stavu hospodaření ve všech příspěvkových organizacích kraje považujeme za základ jejich správného řízení.

Drahoslav Oulehla – člen Zastupitelstva Kraje Vysočina (KSČM)

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

17:04 Sadovský (ANO): Tenhle Rakušanův alibistický přístup nás přivede do pekel

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.