Paggio (VV): Češi by měli mít vlastní stíhačky

06.01.2012 11:15

Na čem budou létat naši piloti? A budou vůbec létat? Tyto otázky by měla začít už letos řešit česká vláda.

Paggio (VV): Češi by měli mít vlastní stíhačky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Viktor Paggio

V roce 2015 končí pronájem současných švédských stíhacích letounů Jas – 39 Gripen. Ve hře je několik variant včetně cesty Pobaltských států, které na vlastní stíhací letectvo rezignovaly a vzdušný prostor hlídají letouny členských států NATO.

„Jsem zastáncem vlastního nadzvukového letectva,“ řekl poslanec Věcí veřejných Viktor Paggio. „Doufám, že se vzhledem k napjatým rozpočtům výrobci střetnou ve férové soutěži a na straně státu nebude tento obchod doprovázen korupcí, jak tomu bylo na Ministerstvu obrany v minulosti. To by mělo garantovat přijatelnou cenu.“

Ministerstvo obrany už předloni vyzvalo případné zájemce o předběžnou nabídku nadzvukových letounů pro českou armádu. Svůj zájem o účast na tendru ohlásil švédský Saab, který usiluje o to, aby si Česko ponechalo stíhačky Gripen, a americký zbrojní koncern Lockheed Martin, který by mohl do soutěže přihlásit letouny F-16. Účast v případném tendru zvažuje také evropské konsorcium vyrábějící letouny Eurofighter, jež by v něm údajně chtělo nabídnout několik strojů Eurofighter Typhoon patřících italskému letectvu. Naposledy se objevily úvahy, že česká strana projevila zájem o starší stíhačky Eurofighter dnes sloužící v německém letectvu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

23:07 Ministr Kupka: Stavíme aktuálně více než 200 km nových dálnic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dopravě.