Pálková (KDU-ČSL): Proč by se armáda měla zapojovat do multilaterálních vojenských operací NATO a EU?

23.04.2013 17:48

Na otázku, která je v poslední době často kladena politiky, odpověděla Mgr. Monika Pálková, předsedkyně celostátní odborné komise pro obranu a bezpečnost.

Pálková (KDU-ČSL): Proč by se armáda měla zapojovat do multilaterálních vojenských operací NATO a EU?
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Důvodů vidím hned několik, těmi hlavními jsou především důvody bezpečnostní - současné bezpečnostní hrozby procházejí napříč hranicemi států, jsou velmi mobilní a rychle se šíří.  Z tohoto důvodu nastávají situace, kdy je nutné naši domácí bezpečnost zajišťovat vojenskými prostředky v rámci multilaterálních vojenských operací i daleko od českých hranic.

Další je důvod ryze politický - česká zahraniční a bezpečnostní politika po roce 1989 je založena na principu politické a kulturní sounáležitosti se západními zeměmi. Z tohoto důvodu byla naším hlavním cílem integrace do NATO a EU. Jejich prostřednictvím zajišťujeme svou bezpečnost, získáváme prostředky a know-how. Z toho vyplývá, že vstup do NATO a EU nesmí být chápán jako konec naší snahy stát se politickou a bezpečnostní součástí Západu, ale naopak jako její začátek. Případnou pomoc v nouzi ze strany našich spojenců musíme (stejně jako všechny členské země) znovu a znovu stvrzovat svým  působením v Alianci. Švejkování má za následek izolaci a ztrátu důvěry.

A poslední důvod, který bych uvedla, je rozvoj národních vojenských schopností. Účast v zahraničních misích NATO a EU přispívá k další modernizaci Armády ČR. Společná účast v operacích posiluje interoperabilitu armád členských zemí NATO a EU a vede k efektivnější vzájemné spolupráci, nejen co se týká výzbroje či komunikačních a velících mechanismů, ale i samotné schopnosti vojáků spolupracovat s kolegy z aliančních zemí . Každou naší účastí v bojových operacích rosteme a získáváme další znalosti a kompetence. Nejhorší stav, který může armádu potkat, je dlouhodobá teoretická příprava bez kontaktu s realitou.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …