Paroubek (ČSSD): Za státní dluh je odpovědná ODS

01.04.2010 10:22

Sociální demokracie je soustavně nepravdivě osočována.

Paroubek (ČSSD): Za státní dluh je odpovědná ODS

Sociální demokracie je pravicovými politiky i médii soustavně nepravdivě napadána a obviňována z toho, že zadlužila, zadlužuje a chce i nadále zadlužovat Českou republiku. Tito lidé vytrvale straší, že naše politika prý směřuje zemi ke státnímu bankrotu. To je naprostý nesmysl, protože Česká republika patří v mezinárodním srovnání mezi relativně málo zadlužené země a poměr veřejného dluhu k HDP je přibližně poloviční v porovnání s průměrem Evropské unie.

I přesto je veřejné zadlužení závažný problém, který je potřeba naléhavě řešit. Sociální demokraté si to uvědomují. Odmítáme útoky představitelů ODS, které jsou pouze součástí předvolební rétoriky s cílem odvést pozornost od jejich vlastních problémů.

Transformace v 90. letech prováděná vládami ODS nás stála 680 miliard

Čtěte takéParoubek: ODS opět nepřekvapila

Nedávno se k podobné argumentaci uchýlil bohužel i prezident Václav Klaus. Prezident má jistě právo vyjádřit svůj názor, ale měl by říkat pravdu. Z 1 178 miliard korun, což je celková výše státního dluhu, představuje plných 680 miliard náklady transformace české ekonomiky, která probíhala v 90. letech. Symbolem a hlavním zastáncem transformace byl právě tehdejší premiér a předseda ODS Václav Klaus, jehož vlády umožnily například tunelování bank, jejichž sanace nás stála 370 miliard korun. Tato čísla nejsou výmysly sociální demokracie, nýbrž oficiální údaje, se kterými pracuje ministerstvo financí.

K dopadům transformace ekonomiky ve výši 680 miliard je třeba ještě připočítat 286 miliard korun schodků státního rozpočtu z doby vlády Mirka Topolánka v letech 2008 a 2009. Celkem se tak dostaneme, pokud jde o dluhy vzniklé za vlád ODS, k částce blížící se 1000 miliardám neboli 1 bilionu korun. Za naprostou většinu státního dluhu je tedy zodpovědná ODS a její dva dlouholetí předsedové, Václav Klaus a Mirek Topolánek.

Ekonomické hříchy ODS

Existují i další důkazy toho, jaký je ODS špatný hospodář, vlastně bankrotář. I v časech, kdy se vlády Václava Klause chlubily vyrovnaným hospodařením, byly spotřebovávány i příjmy z privatizace v letech 1993 až 1998 ve výši 185 miliard a přebytek důchodového pojištění za období 1993 až 1996 ve výši 40 miliard. Celkem šlo tedy o 225 miliard korun.

Vládám Václava Klause a jejich hospodářské politice lze rovněž přičíst na vrub hospodářský pokles v letech 1997 a 1998. Stojí za to připomenout, že během vlády sociální demokracie docházelo každoročně k růstu HDP a další propad česká ekonomika zaznamenala až v roce 2009, opět za vlády ODS. Ten byl způsoben globální ekonomickou krizí v kombinaci s diletantskou hospodářskou politikou vlády Mirka Topolánka, který krizi zpočátku úplně popíral. Ztratil tak drahocenný čas na přípravu opatření, která mohla následky krize přece jen zmírnit.

Dále čtěteParoubek: ODS jako Rádio Jerevan

ČSSD sníží zadlužování

Nyní je však především potřeba zabývat se budoucností. V souladu se svým principem „Lepší život pro obyčejné lidi" připravila ČSSD realistický plán, jak snížit zadlužování ČR a zároveň nezhoršovat životní úroveň jejích obyvatel. Odmítáme zneužívání krize a přenášení hlavní tíže jejích dopadů na bedra středně a nízkopříjmových skupin. Náklady krize se musí spravedlivě rozložit na celou společnost, na všechny vrstvy obyvatelstva včetně nejbohatších.

Ke snížení zadlužování jsme se zavázali přímo i v tzv. čtyřech artikulách rozpočtové stability, podle nichž se v naší ekonomické politice budeme řídit. Sociální demokraté dodrží schodek státního rozpočtu na rok 2010 schválený ve výši 163 miliard korun. Případné nové výdaje státního rozpočtu na rok 2010 budou finančně kryty tak, aby nedošlo k navýšení rozpočtového schodku. A především, budeme snižovat podíl schodku státního rozpočtu k HDP až pod 3 % v roce v roce 2013.

ČSSD je stranou, která si uvědomuje svou odpovědnost za Českou republiku a její občany. Lživá nařčení ze strany bývalých či současných reprezentantů ODS, která je spojena s většinou chyb a problémů českého hospodářství v posledních dvaceti letech, jsou směšná. Pokud uspějeme v květnových volbách a sestavíme vládu, povedeme stát cestou hospodářského růstu. Vláda sociální demokracie také sníží zadlužování a její hospodářská politika povede k poklesu nezaměstnanosti. To je naším závazkem, který dodržíme.

Jiří Paroubek
předseda ČSSD

Oranžová kniha ČSSD - Sociální politika 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

8:14 Mašek (ANO): Rakušanova kolaborace na migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ministru Rakušanovi.